KNLTB Vlag wapperen wind

Guus Hiddink slaat eerste bal op 100ste padelbaan bij ULTC Iduna

Afgelopen zaterdag was een ware mijlpaal voor padel in Nederland. Bij ULTC Iduna in Utrecht werd de honderdste padelbaan bij een KNLTB-vereniging geopend. Dat gebeurde bovendien in aanwezigheid van een prominente gast: Guus Hiddink. 

De voormalig voetbaltrainer van onder meer PSV, Real Madrid, Chelsea en de nationale teams van Nederland, Rusland en Zuid-Korea, sloeg samen met voormalig speler en assistent-trainer van PSV René Eijkelkamp zelf een balletje mee op de gloednieuwe padelbaan. Voor Iduna is de padelbaan weer een extra ingrediënt voor een club die altijd zoekt naar optimaal plezier voor zijn leden.

Eerste padelbaan

Hiddink was niet zomaar uitgenodigd. De achterhoeker kent padel al lang, vanuit de tijd dat hij in Spanje werkte. Toen hij in 2002 voor de tweede maal aantrad als coach van PSV, zag hij op trainingscomplex De Herdgang een verloren muurtje staan. “Ik dacht; laten we er een muurtje tegenover zetten, dan kunnen we padellen!”, legde hij zaterdag uit tegenover de NOS. “Vaak tijdens een uitlooptraining gingen René en ik padellen. En verdediger Theo Lucius deed ook vaak mee.” Het was destijds de eerste padelbaan in Nederland. Hoe passend was het dan ook dat Hiddink ook bij de opening van de honderdste padelbaan, van de partij was.

‘Hiddink is nog heel fit!’

“Het was echt een superdag”, aldus Geert-Jan van Dijken, die tien jaar in het bestuur van Iduna zat en nu nog een zeer betrokken vrijwilliger is op de club. Van Dijken was ook een van de kartrekkers bij het gehele padelproject in Utrecht. “Het is natuurlijk geweldig als iemand als Guus Hiddink de baan komt openen en hij had er ook zin in! Na een openingswoordje van onder andere de KNLTB en onze voorzitter, werden al de eerste ballen geslagen. Guus en René Eijkelkamp speelden eerst tegen twee seniorenspelers van de club, daarna tegen twee jeugdleden. Vervolgens nog tegen mensen van de KNLTB en daarna weer twee wedstrijdjes tegen leden. Hij heeft in totaal vijf potjes gespeeld, hij is nog heel fit!”

‘Naar de toekomst kijken’

Het gaat Iduna best voor de wind. De club, die de kosten voor de padelbaan van zo’n 50.000 euro vrijwel geheel met externe investeringen bij elkaar kreeg, zit niet verlegen om leden en hoeft daarom ook zeker niet hemel en aarde te bewegen om leden te werven. “Maar als tennisvereniging moet je altijd naar de toekomst blijven kijken”, zegt Van Dijken. “Wij hebben dan de luxe van een wachtlijst, maar je moet altijd blijven zoeken naar manieren om je leden iets extra’s te bieden. Dat doen wij bijvoorbeeld door naast gravelbanen een aantal Smashcourtbanen te hebben, waardoor onze leden op elk gewenst moment in de winter en onder vrijwel alle omstandigheden, kunnen spelen. En dat doen we nu dus ook door padel aan te bieden. Want leden betalen er ook niks extra’s voor. Ze kunnen binnen hun huidige lidmaatschap padellen. Het is een kwestie van afhangen en ballen en eventueel rackets halen bij de bar. Ik hoop zeker dat het ook bij de jeugd aanslaat. Ik ben van de generatie dat ik de hele dag op de tennisclub te vinden was. Gelukkig gebeurt dat bij Iduna al veel, maar met padel is er weer een extra reden om naar de club te komen.”

Meer leden

Natuurlijk zijn er veel tennisverenigingen die zeker hopen dat ze via padel meer leden trekken die uiteindelijk ook de tennisbaan op gaan. Van Dijken begrijpt dat goed en denkt zeker dat padel op die manier van grote waarde kan zijn. “Padel is iets extra’s op de vereniging in het algemeen. Dat is het voor ons, maar dat is het ook zeker voor verenigingen die wel wat extra leden kunnen gebruiken. Padel is spectaculair, het trekt de aandacht en het is best laagdrempelig. Daar kun je mensen mee trekken en dan ligt de stap naar tennis voor de hand. Want heb je eenmaal wat handigheid in een racketsport, dan is die stap niet zo groot. En meer mensen, meer activiteit op de club is voor je omzet en je begroting natuurlijk ook niet slecht.”

Andere nieuwe padelbanen

Iduna was overigens niet de enige vereniging waar afgelopen weekend een padelbaan werd geopend. Dat gebeurde bij maar liefst vier andere clubs: LTV Best (2 banen), Sliedrecht (1 baan), LTV Baarn (2 banen) en TV Roosendaal (2 banen).