KNLTB Vlag wapperen wind

Meer kinderen op het tennispark door totaal-jeugdpakket bij TV Osdorp

Drie jaar geleden begon TV Osdorp met een nieuwe opzet van de tennislessen voor jeugd: in een totaalpakket biedt de vereniging een lidmaatschap samen met tennislessen volgens de Tenniskids-methode aan. Net als bij het vergelijkbare 'Tennis-Alles-in-1' is dit complete lidmaatschap bedoeld om kinderen vaker op de tennisbaan te hebben en zo het groepsgevoel en de binding met de club te versterken.

In het verleden bleek het voor veel kinderen lastig om buiten hun vaste les in kleine groepjes op het tennispark af te spreken. Ze speelden daardoor gemiddeld maar een uurtje tennis per week. Daar wilde de vereniging verandering in brengen, vertelt voorzitter James Tjan. Ons primaire doel was om een mechanisme te bedenken om kinderen meerdere keren op de baan te krijgen. Om ze zoveel mogelijk vlieguren te laten maken.

Inloopstructuur, grotere groepen

Door over te stappen naar een meer inloopstructuur had TV Osdorp daar een creatieve oplossing voor bedacht. Daardoor ontstond ook meer kruisbestuiving tussen leeftijden en niveaus, vertelt Tjan. Alle leeftijden speelden namelijk door elkaar in die eerste opzet.

Na de evaluatie van het jeugdpakket vorig jaar werd dat mengen van leeftijden aangepast. Vooral de gevorderde kinderen merkten dat ze door dat mengen achterliepen in hun ontwikkeling. Ze raakten een beetje geremd, omdat ze met de grootste gemene deler in de groep rekening moesten houden. Het was toch lastig om in een grotere groep verschillende niveaus te bedienen. We werden dus wat dat betreft deels het slachtoffer van ons eigen succes.

Nieuwe indeling

Het komende seizoen voert TV Osdorp daarom een inlooplessysteem in naar Tenniskids-kleur. We zijn van plan om nu drie inloopmomenten aan te bieden bij de kleuren blauw, rood, oranje en twee bij groen en geel. En binnen die kleuren doen we ook nog niveau 1 en 2. We hebben dus inlooptrainingen gesegmenteerd op kleur en niveauverschil binnen die kleuren. De bestaande leerlingen hebben we al in beeld, die zijn al ingedeeld. En voor nieuwe leden gaan we op basis van een aantal selectiemomenten gedurende het seizoen kijken waar de beste match voor een groep gemaakt kan worden.

Nieuwe naam?

Met die aanpassing hoopt TV Osdorp recht te doen aan het principe van 'the best of both worlds', zegt Tjan. Dat we de kinderen vaker op de baan krijgen en dat daardoor hun ontwikkeling versnelt. We willen vooral dat niveauverschil daarin niet belemmerend gaat werken. Ons doel is om de doorstroom van de groepen ook te versnellen. Dat gaan we ook meten en evalueren met de trainers om te zien wat voor leereffect we daaruit kunnen halen. Door de segmentatie hopen we de deelname aan de competities te bevorderen.