KNLTB Vlag wapperen wind

Leidse tennisclubs praten met lokale politiek op informatieavond

Op 22 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Dit kan een mooie aanleiding zijn om als tennisvereniging de banden met de lokale politiek aan te halen. Hoe pak je die lobby goed aan? Vijf Leidse tennisverenigingen namen een goed initiatief. Ze organiseerden samen met de KNLTB en de Leidse Sportfederatie in januari een informatieavond.

In Leiden zijn de tennisverenigingen LTV de Merenwijk, TC de Leidse Hout, TC Roomburg, TC Unicum, TV Stevenshof en TV Zuid-West al langer met de gemeente in gesprek over verzelfstandiging. In dat proces besloten de verenigingen de raadsleden uit te nodigen voor een informatiebijeenkomst. We wilden inhoudelijk bijpraten over het probleem en ook vaststellen: waar willen we naar toe, legt Jan Koppenhol, voorzitter van LTV de Merenwijk uit.

Dieper in de materie

De raadsinformatieavond werd samen georganiseerd met de KNLTB en de Leidse Sportfederatie (LSF), een adviesorgaan op sportgebied voor de gemeente Leiden. Namens de KNLTB heeft directeur Erik Poel in tien minuten een presentatie gegeven over de visie van de KNLTB op tennis in Nederland. Vervolgens heeft Rolf Marselis van de LSF de Leidse situatie meer toegelicht. Tot slot gaf Koppenhol namens de Leidse tennisverenigingen een presentatie over de operationele situatie van de vijf clubs. Zo zijn we steeds een tandje dieper op de materie in gedoken.

Forumdiscussie

Na dat half uur werd een forumdiscussie gehouden met sportwethouder Paul Dirkse en twee vertegenwoordigers van de Leidse tennisverenigingen. In de zaal zaten de raadsleden en nog een aantal bestuursleden van de verenigingen die mee konden discussiëren. De raadsleden gaven naderhand aan dat ze de informatieavond verhelderend vonden. We hebben ook alle stukken nagestuurd, zodat ze alles nog rustig konden nalezen. We zitten nu wel aan de vooravond van de verkiezingen, dus zodra de verkiezingen achter de rug zijn, gaan we in gesprek gaan met de wethouder.

Tips en advies

Op de verkiezingsprogramma's van de verschillende partijen heeft de avond geen invloed gehad, weet Koppenhol. Alle verkiezingsprogramma's waren al klaar toen we de avond organiseerden. Maar dit proces loopt ook al veel langer. Daarin zit ook een belangrijk advies van Koppenhol voor andere tennisverenigingen verscholen: begin op tijd. Betrek raadsleden ook één op één bij het vraagstuk dat je vanuit je vereniging aan de orde wil stellen. Je moet er voor zorgen dat je onderwerp op tafel komt. Daar is maar één manier van: lobbyen. En schroom ook niet om de lokale pers op te zoeken als het niet goed gaat.

Koppenhol geeft verenigingen vooral de tip om advies bij de KNLTB in te winnen. Daar hebben ze goede mensen in dienst met veel ervaring op dit soort dossiers. Bestuursleden mogen Koppenhol zelf ook benaderen voor tips en adviezen om de banden met de lokale politiek aan te halen.