KNLTB Vlag wapperen wind

Enthousiaste tennisleraar laat TC Nienoord weer bloeien

Elke tennisvereniging zou er een willen en misschien wel moeten hebben: een tennisleraar die zich met ziel en zaligheid inzet voor de club. TC Nienoord uit het Groningse Leek heeft met Jurriën Smeets zo’n bevlogen tennistrainer. Mede dankzij zijn bezielende inzet heeft TC Nienoord de dalende lijn in het ledenaantal weten stop te zetten en begroet het jaarlijks weer veel nieuwe leden.

Smeets wordt geprezen om zijn spontane en open houding. “Alles wat hij doet, doet hij met liefde voor de sport”, vertelt voorzitter van TC Nienoord Jos Brunninkhuis. “Veel mensen binnen de vereniging zorgen voor een positieve sfeer op de club en Jurriën weet dat in zijn rol over te brengen op onze tennissers en potentiële leden. Zij brengen hun enthousiasme weer over op anderen en zo komen steeds meer mensen in aanraking met de club. Een sneeuwbaleffect, inderdaad.”

Meer leden en ‘lessers’

Zo’n vier jaar geleden zat Nienoord in een dalletje. Het ledenbestand dunde uit, steeds minder spelers volgden tennislessen op de club en ook het aantal vrijwilligers ging achteruit. Het bestuur zag de oplossing in het investeren in een echte clubtrainer. Het zocht contact met tennisschool Continu Tennis. “Zij schoven Jurriën naar voren om voor ons de werkzaamheden uit te voeren. Dat was een schot in de roos”,vertelt Brunninkhuis positief. “Met verschillende lesvormen, zoals Maak Kennis Met De Trainer en specifieke competitietraining, werden mensen naar de baan getrokken.

Zijn enthousiasme  en het hoge niveau van de trainingen deden de rest. Dat had een positief effect. Het ledenaantal groeide in vier jaar tijd van 440 naar een kleine vijfhonderd leden. En waar er eerder tussen de tachtig en negentig leden tennislessen volgden, hebben we momenteel ruim tweehonderd ‘lessers’. Wat trouwens ook opvallend is, is dat één op de drie teams tijdens de afgelopen competitie kampioen zijn geworden. Ja, ik zie absoluut een verband.”

Meedenken met beleid

Daarnaast houdt Smeets zich met veel meer zaken binnen TC Nienoord bezig. Zo organiseert hij verschillende activiteiten voor de jeugd, geeft hij tennislessen op basisscholen volgens Tenniskids@school en geeft hij zijn input voor het technische beleid. “De afgelopen periode zijn wij bezig geweest met een vijfjarenplan, waarin Jurriën meegedacht heeft over veel verschillende zaken. Hij is een belangrijke schakel om onze ambities na te streven.”

Brunninkhuis vervolgt: “Het doel is om binnen vijf jaar te groeien naar zeshonderd leden, met daarbij de focus op de jeugd. Het gaat inmiddels zo goed dat we in april 2017 een extra trainer hebben moeten inschakelen die Jurriën ondersteunt. Ik ben ervan overtuigd dat een goede tennisleraar bij elke vereniging een groot verschil kan maken.”