KNLTB Vlag wapperen wind

Zo creëer je teamgevoel bij de jeugd op jouw club!

Kinderen hebben doorgaans het meeste plezier in hun sport wanneer zij onderdeel zijn van een hecht team. Een echt teamgevoel versterkt bovendien de binding met de club en zorgt er zo over het algemeen voor dat jeugdleden langer lid blijven. En met de start van de Tenniskids World Tour en Groene competitie in aantocht is dit hét moment om dat teamgevoel te stimuleren. Als Tenniskids functionaris, tennisleraar of als lid van de jeugdcommissie kun je daar veel aan doen. 

Tijdens, maar ook enkele maanden vóór de competitie kun je initiatieven nemen om kinderen in een team naar elkaar toe te laten groeien. De KNLTB heeft een aantal tips om de kinderen, maar ook de ouders nadrukkelijk bij een competitieteam te betrekken, verzameld in een infographic. Download de afbeelding en doe er je voordeel mee op jouw vereniging! In dit artikel wordt een aantal praktische tips nader uitgelicht.

Betrek de ouders!

De ouders zijn een niet te onderschatten doelgroep bij de promotie van jeugdcompetities. Zijn zij enthousiast over de gang van zaken rond de competitie, dan zullen zij dit uitstralen richting de kinderen. De ouders betrekken is dus belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een ouderbijeenkomst, waarin de club praktische informatie deelt  over Tenniskids en de competitie en tips geeft om onderling goed samen te werken. Dat kan onder meer met een Whatsapp-groep met alle ouders van een team en de Tenniskids-functionaris, zodat makkelijk ideeën kunnen worden uitgewisseld en afspraken kunnen worden gemaakt. En het is ook aan te raden om één ouder als ‘teamcaptain’ aan te wijzen.

Teamnaam en teamtenue

Uiteindelijk is het belangrijkste dat de kinderen in het team het goed met elkaar kunnen vinden en optimaal plezier beleven aan de competitiedagen. Als club kun je de betrokkenheid van de kinderen, maar ook van de ouders stimuleren door in overleg met de ouders een activiteit te organiseren voorafgaand aan de competitie. Zo kan iedereen elkaar alvast beter leren kennen. Extra leuk is het om samen met de kinderen een originele teamnaam te bedenken en tijdens de competitie te tennissen in hetzelfde tenue. Dan ben je met recht een team.

Tijdens competitiedagen

Tijdens competitiedagen werkt het stimulerend om samen naar het tenniscomplex te rijden en gezamenlijk de dag af te sluiten. Bijvoorbeeld door met z’n allen de verzamelde stickers in het World Tour stickerboek te plakken. Ook een tweede speelmoment én het spelen van toernooitjes op de club draagt positief bij aan het teamgevoel. Uiteraard sluit je de World Tour en Groene competitie in stijl af door samen met je team naar het Menzis Tenniskids Feest te gaan.