KNLTB Vlag wapperen wind

Volle lessen bij vloggende tennisleraar TOZ

Het aantrekken van jeugd blijft een grote uitdaging voor tennisverenigingen en tennisscholen. Kinderen hebben tegenwoordig volop keuze in sporten en hobby's. Die concurrentie merkten ze ook bij tennisschool Tennis Organisatie Zuidwest (TOZ). Tennisleraar Jermo Stoel begon daarom vorig jaar met vlogs op een eigen YouTube-kanaal, en dat slaat aan. Ik zit nog steeds vol met mijn lessen.

Tennisleraar Jermo Stoel ziet tennisles geven voor kinderen ook een beetje als entertainen. Tegenwoordig is er zoveel concurrentie in sporten. Je ziet vaak dat kinderen even een halfjaartje tennis komen proberen en dan zijn ze weer weg. Je moet daarom zorgen dat ze het dat uurtje naar hun zin hebben en dat ze ook thuis zeggen dat ze het leuk vonden.  

Dat entertainen van kinderen doet hij in de les met spelletjes, maar sinds een jaar ook buiten de lessen met vlogs. Dat idee ontstond bij hem vrij spontaan toen hij vanuit TOZ aan de slag ging met Tenniskids@school  en lessen gaf op basisscholen in het Zeeuwse Yerseke. Ik ontdekte dat ik met mijn telefoon al een best leuke video van de les kon maken. De school promootte dat en de kinderen vonden dat ook geweldig. Vrienden spoorden hem daarna aan om te beginnen met een vlog. Ik had toen gezegd dat als ik meer dan 500 views zou halen op Facebook met de eerste video dat ik een kanaal op YouTube ging beginnen. Die eerste video werd gelijk 2000 keer bekeken.

Het doel van de video's op zijn kanaal 'Tennis is fun' is om kinderen te laten zien hoe leuk tennis is. De kinderen uit zijn lessen reageren enthousiast op de vlogs van 'meester Jermo'. Ze vinden het echt 'vet' en vragen vaak: 'wanneer kom je bij ons vloggen?' en 'kom ik nu ook op YouTtube?'. In het begin deed ik een vlog over mijn hele dag, maar nu gaat het vaak over bijvoorbeeld alleen Tenniskids Rood. Ik pik er echt wat dingen uit. Ouders zien normaal gesproken ook niet wat hun kinderen doen, dus die vinden het ook leuk om terug te zien. 

Zo zorgt hij dat hij de kinderen betrokken bij zijn lessen houdt, maar ondertussen bereikt hij ook steeds meer nieuwe kinderen door zijn vlogs. We hebben vanuit TOZ ook veel open dagen en clinics en daar maak ik ook een vlog van. Normaal geef je een flyer, maar nu kan ik zeggen: ga naar 'Tennis is fun' op Facebook of YouTube. Dan kunnen ze ook eens kijken hoe een tennisles bij ons eruit ziet.

Jermo vindt het vloggen leuk om te doen en hij ziet ook resultaat: hij heeft al meer dan 100 volgers op Facebook en op zijn YouTube-kanaal. In de regio Zeeland is hij door de vlogs een bekendheid geworden. Hij merkt die impact ook: Ik zit nu nog steeds vol met mijn lessen. Een tijdje terug voor mijn vlogs was het toch wat minder druk. Met zijn vlogs promoot hij niet alleen zichzelf als tennisleraar, maar ook de tennissport in de regio Zeeland. Laatst hadden we een open dag, die we bijna niet gepromoot hadden. Daar kwamen toch dertig kinderen op af, gewoon door die vlogs.

Voor andere verenigingen of tennisleraren die ook willen gaan vloggen heeft Jermo nog een paar tips. Blijf vooral jezelf en ga niet ineens iemand nadoen. Enthousiasme is het belangrijkste en zorg ook dat er veel te doen is op de club en vlog daar ook weer over. Als ik de camera aanzet, zijn kinderen vaak extra gemotiveerd.