KNLTB Vlag wapperen wind

Clubfit: gesubsidieerd tennisaanbod voor 45-plussers

Nederland vergrijst, dat is geen nieuws. En dus vormen potentiële sporters van boven middelbare leeftijd een groeiende markt. Dat biedt grote kansen voor tennisverenigingen. De KNLTB heeft hiervoor Clubfit ontwikkeld, een programma speciaal voor 45-plussers om op een laagdrempelige manier (weer) te gaan tennissen. Het is voor tennisverenigingen een uitgelezen manier om binnen deze doelgroep meer leden te werven. Clubs die aan de slag gaan met Clubfit, kunnen daar bovendien subsidie voor aanvragen via de Sportimpuls 2018. 

Sportimpuls is een subsidieregeling die lokale sport- en beweegaanbieders financieel ondersteunt bij de opzet van activiteiten die ze ondernemen om meer mensen langdurig te laten sporten en bewegen. Goedgekeurde programma’s in de Sportimpuls, ook wel interventies genoemd, kunnen door sportaanbieders worden gebruikt om met subsidie aanbod te creëren voor specifieke doelgroepen. Clubfit is ook zo’n goedgekeurde interventie.

Subsidieaanvraag gewijzigd

De subsidieaanvraag voor de Sportimpuls moet worden ingediend bij ZonMw en voor 2018 is de aanvraag op maandag 8 januari geopend. De voorwaarden voor dit jaar zijn wel enigszins gewijzigd. De belangrijkste verandering in de ronde van 2018 is dat de reguliere Sportimpuls alleen nog maar opengesteld wordt voor de kwetsbare doelgroepen chronisch zieken, ouderen en gehandicapten. De regeling is dus niet meer toegankelijk voor alle doelgroepen zoals voorheen. Verder is het maximaal aan te vragen bedrag vastgesteld op 80.000 euro en is cofinanciering verplicht. De aanvraag sluit op 22 februari om 14.00 uur.

Binden

Clubfit valt onder de interventies die prima geschikt zijn om sport onder ouderen te stimuleren. Het programma bestaat uit een kennismakingsgedeelte en een vervolgtraject, waarin de deelnemers een aantal lessen inclusief lidmaatschap krijgen aangeboden. Clubs kunnen de geïnteresseerden eerst in aanraking brengen met de tennissport, via een aantal stappen binden aan de club en zo werven als lid.

Op de pagina over Clubfit hier op Centrecourt.nl vind je meer informatie over het programma en hoe je er op jouw vereniging mee aan de slag kunt gaan. Ook vind je daar allerlei handige hulpmiddelen voor de organisatie en promotie van Clubfit. Op de website van het Kenniscentrum Sport vind je bovendien meer informatie over de subsidieaanvraag.

Tennis Fit

Om de bestaande tennisleden van 45 jaar en binnen de club met meer plezier en voldoende fit te laten tennissen, bestaat het eveneens het programma Tennis Fit. Het programma bestaat uit drie hoofdonderdelen: Tennis Fit Trainingen, Trainers Toss en een Expert Meeting, waarin een specialist tips en informatie geeft over onderwerpen als gezondheid en blessurepreventie. Op 23 januari (Breda) en 20 februari (Rotterdam) zijn workshops Tennis Fit gepland voor tennisleraren. Wil jij dat 45-plussers op jouw club ook zo lang mogelijk plezier houden in tennis? Ga dan zelf aan de slag met Tennis Fit!