Tenniskids Tour groepsfoto ace and love

5 tips voor een succesvol jeugdtoernooi!

Als je een jeugdtoernooi organiseert, wil je graag veel deelnemers én een in alle opzichten super geslaagd toernooi. Maar hoe krijg je dat allemaal voor elkaar? Hierbij 5 handige tips!

1. Promoot het toernooi

Publiceer het toernooi zo vroeg mogelijk op MijnKNLTB of toernooi.nl, zodat jouw toernooi op tijd in het oog springt. Promoot het toernooi vervolgens op social media. Ouders gebruiken vooral Facebook, en jeugd is vooral actief op Snapchat en Instagram. Hierop kun je bijvoorbeeld een mooie winactie organiseren waarbij je kinderen stimuleert om hun tennismaatjes aan te sporen zich ook in te schrijven voor het toernooi. Onder je jeugdleden zit vast een (potentiële) vlogger, vraag die dan om filmpjes te maken tijdens het toernooi. Maar buiten online promotie blijft het ophangen van een mooi ontworpen toernooiposter en het verspreiden van een set flyers bij clubs in de buurt altijd een goed idee.

Vergeet ten slotte niet om ook de clubtrainers te betrekken bij de promotie van het toernooi. Vraag hen om de jeugd te stimuleren om mee te doen. Trainers hebben bovendien vaak connecties in de omgeving waardoor zij het toernooi ook bij collega-trainers in de regio onder de aandacht kunnen brengen.

2. Publiceer je inschrijvingen en bewaar je back-ups

Probeer om regelmatig de inschrijvingen voor je toernooi binnen te halen en te publiceren, zodat ouders en kinderen zien welke vriendjes en vriendinnetjes zich al ingeschreven hebben. Uit de praktijk blijkt namelijk dat veel kinderen op basis daarvan hun keuze voor deelname aan een toernooi maken. Bewaar je back-ups van je vorige toernooi(en) goed, zodat je oud-deelnemers kunt aanschrijven via e-mail. Maar pas op dat je niet gaat spammen met eindeloze reminders. Let ook goed op de leeftijden van kinderen die je aanschrijft. Als kinderen te oud zijn geworden voor deelname, verwijder hun emailadres dan uit je bestanden

3. Organiseer festiviteiten

Naast het spelen van de wedstrijden is het ook belangrijk om het toernooi aan te kleden met een uitgebreid feestprogramma. Voeg ieder jaar een origineel thema toe aan je toernooi.

Dit geeft een toernooi direct een feestelijk tintje en tegelijkertijd kun je de festiviteiten, de aankleding van het park en zelfs het menu hierop afstemmen. Als je hierover brainstormt zul je zien dat je snel op leuke ideeën komt.  

Zorg ervoor dat je een aantal leuke activiteiten op het park hebt waarmee kinderen zich optimaal kunnen vermaken terwijl ze wachten totdat ze kunnen spelen of totdat ze hun vriendjes kunnen aanmoedigen. Vriendschappen tussen kinderen ontstaan immers meestal naast de baan. De mogelijkheden qua activiteiten zijn eindeloos: tafeltennis of –voetbal, darten, Wii of playstation, een snelheidsmeter, een springkussen, een loterij of een dagelijkse puzzel.

En wat dacht je van het aanleggen van een beachtennisveldje? De KNLTB heeft beachtennisrackets te leen. Maar denk ook eens aan een bezoek van de Tenniskids mascottes Ace en Love voor de Rood en Oranje jeugd of aan de leuke activiteiten die de KNLTB heeft bedacht als onderdeel van het Funmasters programma. Inspiratie kun je opdoen in het programmaboekje Funmasters

4. Zorg voor eten, drinken en een fysiotherapeut

Ook hapjes en drankje zijn belangrijk: cupcakes bakken, alcoholvrije cocktails serveren en natuurlijk een gezonde daghap. En probeer eens een (sponsor)deal te maken met de plaatselijke fysiotherapeut. Met de aanwezigheid van een fysiotherapeut kunnen eventuele blessures meteen worden aangepakt.  

5. Besteed aandacht aan Fair Play

Ten slotte, besteed de nodige aandacht aan Fair Play, oftewel eerlijk en sportief gedrag op én naast de baan. Maak zichtbaar dat je hierop let door op Fair Play te wijzen langs de banen en bijvoorbeeld aan de binnenkant van toiletdeuren. Hoewel iedereen best begrijpt dat sportief gedrag belangrijk is, helpt het om spelers en ouders eraan te herinneren dat van iedereen op het park sportief gedrag wordt verwacht. Zo kan het toernooi voor iedereen prettig verlopen!

Organiseer jij een succesvol toernooi? Deel je verhaal!

We zijn graag benieuwd naar succesvolle toernooien om andere clubs te inspireren. Organiseer jij een goedlopend jeugdtoernooi? Stuur dan hier je succesverhaal in.