Marjolein de Langen-Oudegeest

Workshop Tennis Fit een “echte eye-opener”

Het Tennis Fit-programma van de KNLTB is speciaal voor tennissers van 45 jaar en ouder, een snel groeiende doelgroep. Deze groep kan tot in lengte van jaren blijven tennissen, mits er voldoende aandacht is voor fitheid en blessurepreventie. Tennis Fit is daarom niet alleen gericht op verbetering van het spel, maar ook op een fysiek verantwoorde manier van tennissen. Tennisleraren die met het programma les willen geven, zijn verplicht de workshop Tennis Fit te volgen en in juli, september en november staan er weer drie op het programma.

“De doelgroep van 45+ leden is groot en door de vergrijzing wordt hij alleen maar groter”, zegt tennisleraar Harold Jans van tennisschool Breakpoint uit Vianen. Hij volgde de workshop enige tijd geleden al en gaf vervolgens bij MLTC in Meppel les met Tennis Fit. “Die groep moet je dus net als de jeugd voldoende aandacht geven. In dat opzicht heeft de workshop mij wel wakker geschud.”

‘Eye-opener’

Tennis Fit bevat drie hoofdonderdelen: Tennis Fit-lessen, een Trainers Toss (tossen onder begeleiding van een trainer) en een zogenoemde Expert Meeting, waarin door specialisten voorlichting kan worden gegeven over bijvoorbeeld veelvoorkomende blessures, het belang van een goede warming-up en verantwoorde materiaalkeuze. “Die Expert Meeting, dat vond ik tijdens de workshop wel een echte eye-opener”, aldus Jans. “Dat je les kunt geven, maar daar ook voorlichting over een aantal zaken aan kunt koppelen, daar had ik nooit over nagedacht.”

‘Beter over nadenken’

In Meppel richtte de Expert Meeting zich vooral op blessurepreventie. “We hebben de deelnemers uitgenodigd in een fitnessruimte, waar een fysiotherapeut informatie gaf over het voorkomen van blessures. Bepaalde oefeningen en de warming-up kwamen aan de orde, maar ook het materiaal. Het verkeerde schoeisel, een te oud racket en slechte bespanning kunnen ook tot blessures leiden.” De workshop Tennis Fit benadrukt zaken die veel tennisleraren wel kennen, maar die op de club lang niet altijd veel aandacht krijgen, zo meent Jans. “Toen we aandacht besteedden aan blessurepreventie en daarbij ook materiaalkeuze voorbij kwam, ging ik daar ook beter over nadenken. Als ik in het verleden een zaal binnenliep en een groepje ouderen tijdens de toss gedag zei, heb ik bijvoorbeeld zelden stil gestaan bij welke schoenen ze droegen.”

Bij de club betrekken

Bij MLTC gingen de oudere leden tot voor kort voornamelijk de baan op voor een toss. “Binnen deze doelgroep zijn er op de club veel die helemaal geen training volgen”, licht Jans toe. “Daardoor krijgen zij sowieso niet veel begeleiding, ook niet op het fysieke vlak. We hebben bij hen duidelijk aangegeven wat de voordelen van het Tennis Fit-programma en tennislessen kunnen zijn”. En Tennis Fit en de bijbehorende workshop had nog een ander voordeel. “Dit is een groep die behoorlijk op zichzelf is binnen de vereniging. Met Tennis Fit en de lessen die daarbij horen, hebben we ze ook wat meer bij de vereniging kunnen betrekken. Op Tennis Fit zijn zelfs een paar nieuwelingen afgekomen en zij zijn inmiddels al doorgestroomd naar de reguliere tossgroepen op onze club.”

De komende workshops Tennis Fit, die op 6 juli, 22 september en 16 november op kalender staan in respectievelijk Meppel, Best en Amstelveen, leveren tennisleraren vier PO-punten op. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijving is te vinden op de pagina over de workshop