KNLTB Vlag wapperen wind

Veertig deelnemers genieten van Funmasters bij TV Rijnhuyse

Funmasters, een leuke en gevarieerde tennismiddag voor jeugd tussen de 13 en de 17 jaar, is een succes gebleken. Op steeds meer plekken in het land wordt het georganiseerd en kan de jeugd, deels op basis van eigen ideeën, plezier beleven aan tennis. Kortgeleden werd Funmasters zeer succesvol georganiseerd bij TV Rijnhuyse in Nieuwegein. Daar stonden maar liefst veertig kinderen op de baan.

Voor een eerste editie van Funmasters bij Rijnhuyse was het een zeer goede opkomst, waar tennislerares Monique Sporrel heel blij mee was. Zij was de motor achter het evenement en had de zaken grondig aangepakt. “Ik heb het natuurlijk zelf gepromoot op de club en heb het aan veel tennisleraren in de regio laten weten, maar we hebben Funmasters ook duidelijk naar voren gebracht op de verenigingswebsite, Facebook en Instagram. En we hebben ook flyers opgehangen op middelbare scholen in Nieuwegein. Bovendien kan ook de KNLTB hulp bieden bij de promotie.”

Dubbelspelvormen


De gratis steun bij de promotie van Funmasters krijgen verenigingen als ze hun evenement bij de KNLTB aanmelden. Hun Funmasters-editie verschijnt dan op www.fun-masters.nl, waar geïnteresseerden zich direct kunnen inschrijven. De KNLTB biedt in dat geval ook ondersteuning bij de social media-campagne rond jouw Funmasters en krijg je een mooi gedrukt programmaboek met suggesties voor spellen, oefeningen en andere ideeën.

Sporrel gaf in Nieuwegein wel haar eigen draai aan de verschillende spelvormen. “Ik heb gekozen voor verschillende dubbelspelvarianten. Eén variant was bijvoorbeeld rolstoeltennis, bij een andere waren de twee spelers verbonden door een lint, of ze hadden per koppel maar één racket, dat ze tijdens het spel aan elkaar moesten doorgeven. Door deze ‘handicaps’ werd het ook leuker voor de mensen die nog zelden hadden getennist.” Want er waren ook deelnemers die weinig ervaring hadden met tennis. De tennisleden mochten immers ook vrienden en vriendinnen meenemen naar Funmasters. Uiteindelijk deden er negen niet-leden mee, acht leden van andere verenigingen en 23 leden van Rijnhuyse. Vooral de mogelijkheid om een keer te ervaren hoe het is om in rolstoel te tennissen, viel in de smaak.

Activiteiten naast de baan

De spelvormen op de baan werden afgewisseld met activiteiten om de banen heen. “Ik had het totaal aantal deelnemers verdeeld in twee groepen van elk tien koppels. En dan wisselden de groepen elke tien minuten tussen tennis en de andere activiteiten”, legt Sporrel uit. “Naast de baan hebben we bijvoorbeeld spellen gedaan als de jongens tegen de meisjes, zoals je ook op tv ziet, Bierkoning maar dan met water en een challenge waarbij de deelnemers zo vaak mogelijk de bal moesten hooghouden met de rand van hun racket.” Er is ook zeker gedacht aan aankleding in een winters thema, maar het weer werkte niet erg mee. “We wilden bijvoorbeeld vuurkorven plaatsen, maar het regende en waaide hard. Dan moet je met een houten clubhuis wel voorzichtig zijn.”

Friet en prijzen

Halverwege de middag was er nog tijd voor een hapje en een drankje en na afloop was er voor iedereen friet. “En toen we hebben ook nog enkele prijzen uitgedeeld. We hebben uit beide poules de nummer één en twee gehuldigd en ook een prijs uitgereikt voor de leukste SnapChat-foto. Op SnapChat hadden we onze eigen ‘Story’ aangemaakt waar iedereen zijn afbeeldingen aan kon toevoegen. Dat was heel geslaagd, bijna alle deelnemers zitten op SnapChat!” 

Vervolg

En hoe nu verder? Rijnhuyse wil in de loop van komend jaar zeker nog een Funmasters organiseren, maar Sporrel hoopt ook dat meer verenigingen in de omgeving enthousiast worden, zodat steeds meer kinderen meedoen en ook andere clubs een Funmasters-editie kunnen organiseren. “Dat zou natuurlijk het beste zijn. Want het is heel leuk om te doen, maar organiseren kost ook gewoon tijd. We zouden dit niet elke maand kunnen doen. Bovendien organiseren we veel meer evenementen, zoals een FIFA-toernooi op de Playstation en voor de meiden een speciale make-up-avond.”

Tenslotte is bij Rijnhuyse ook gedacht aan de niet-leden die bij de Funmasters aanwezig waren en wellicht de smaak te pakken hebben gekregen. “We hebben de nieuwelingen benaderd met een mailing over een traject van vier of vijf momenten waarop ze kennis kunnen maken met tennis. Als we ze met zo’n evenement binnen krijgen, is het natuurlijk slim om te kijken of ze meer willen.”