KNLTB Vlag wapperen wind

Piepjonge VTL verzorgt toernooien bij TC Nieuwenhagen

Met haar negentien jaar behoort zij tot een van de jongste Verenigingstoernooileiders van Nederland. Joëlle Joosten, VTL van TC Nieuwenhagen, draait haar hand niet om voor de organisatie van een toernooi met een groot aantal aanmeldingen. De Limburgse haalt veel voldoening uit haar functie. “Het is mooi om mijn steentje bij te dragen aan belangrijke evenementen voor de club.”

Joosten wordt door haar collega’s bij TC Nieuwenhagen gewaardeerd om haar vriendelijke, respectvolle en rustige benadering. “Fijn dat mensen zo over je praten”, is de jongeling bescheiden. “Het werk is ook erg leuk om te doen. Lekker wedstrijden regelen. En je krijgt er veel voor terug. De tennissers tijdens het toernooi zijn erg dankbaar. Het sociale contact met de mensen is waar ik veel voldoening uit haal. Niemand vindt het ook erg als er soms iets fout gaat. Ze zien dat je je best doet.”

Moeder

Veertien jaar was Joosten toen ze al onderdeel uitmaakte van de wedstrijdcommissie. “Mijn moeder zat in die commissie. Zij vroeg of ik een keer wilde helpen. En van het een komt dan het ander. Het leiden van een wedstrijd lag me wel. Vorig jaar ben ik de cursus VTL gaan volgen en nu ben ik een van de Verenigingstoernooileiders van de club.”

De student houdt zich rond een toernooi bezig met het verwerken van de inschrijvingen, het maken van een planning en zorgt er tijdens het toernooi voor dat alles tot in de puntjes is geregeld. “In juli organiseren wij altijd gelijktijdig een Nationaal Ranglijsttoernooi en een open toernooi. De uitdaging is om deze op een manier in elkaar te laten stromen zodat er altijd een leuke wedstrijd op het park wordt gespeeld.”

 Joosten vervolgt: “Je moet daarnaast rekening houden met de wensen van spelers wanneer zij graag zouden willen spelen. Dat is bij een open toernooi moeilijker dan bij een ranglijsttoernooi, waarbij tennissers minder beperkingen kunnen doorgeven. Alles valt en staat bij het aantal aanmeldingen. Hoe lager het aantal aanmeldingen, hoe makkelijker mijn klus wordt. Maar voor de club wil ik dat natuurlijk helemaal niet.”

Persoonlijke benadering

Sportverenigingen hebben doorgaans moeite met het betrekken van jonge mensen bij de club. Volgens Joosten zijn tieners en jongvolwassenen best bereid zich voor een vereniging in te zetten. “Het is belangrijk dat je ze persoonlijk benadert voor iets en erachteraan blijft gaan. Als ik aan leeftijdgenoten vraag of zij iets voor de club willen doen, dan is dat vaak geen probleem. En als zij er eenmaal bekend mee zijn, is er een kans dat zij meer betrokken raken. Maar je moet ook oog houden voor de vrijwilligers die je al hebt. Vertrouwen hebben in de ervaren mensen. Die samenwerking werkt bij ons het beste.”