KNLTB Vlag wapperen wind

Les in Tenniskids Blauw: ‘het spreekt de ouders heel erg aan’

De KNLTB  begon dit jaar met Tenniskids Blauw, tennisaanbod voor de allerjongste jeugd. Tennisschool Tennis Op Maat ging daar direct mee aan de slag. Op de banen van TC Kattenlaan in Amsterdam begonnen ze op 1 april van dit jaar met Tenniskids Blauw en ook dit najaar gaan kinderen van 4 tot en met 6 jaar wekelijks de baan op. Tennistrainer Coen van Keulen is er enthousiast over. “Het is heel anders dan les geven aan andere leeftijdsgroepen, maar wel heel leuk.”

Met Tenniskids Blauw is het mogelijk kinderen nóg eerder in aanraking te laten komen met tennis en ze wellicht al in de kleuterleeftijd voor langere tijd te binden aan de sport. De oefeningen zijn er vooral op gericht bewegings-, bal- en racketvaardigheden van de kinderen te ontwikkelen. Om goed beslagen ten ijs te komen, doen leraren eerst een workshop Tenniskids Blauw. Daar krijgen ze veel praktische handvatten om lessen te verzorgen die goed aansluiten bij de belevingswereld en mogelijkheden van kinderen in de kleuterleeftijd. In de workshopkomt ook aan de orde dat je juist kinderen in deze leeftijd moet meenemen in een verhaal, een belevingswereld moet creëren. Vandaar ook dat het uitstekend werkt om bij elke les een thema centraal te stellen.

De lessen

Voor Coen van Keulen is de workshop alweer bijna een jaar geleden. “Dat was geen overbodige luxe! Je krijgt ook veel lesmateriaal opgestuurd door de KNLTB, ook filmpjes. Daar heb ik heel veel aan gehad. En we werken inderdaad ook met de thema’s. De ene keer kan dat vakantie zijn, de andere keer de ruimte, dat soort dingen.” En ook de oefeningen zelf zijn specifiek gericht op de jonge kinderen en heel anders dan bijvoorbeeld oefeningen voor volwassenen. Het vraagt echt een andere werkwijze. Van Keulen: “We beginnen altijd met een kleine warming-up en daarna komen de oefeningen. Die zijn niet zozeer gericht op tennistechniek, maar meer op algemene bewegingsvaardigheden. Dan maken we bijvoorbeeld gebruik van ballonnen of grote ballen. Uiteindelijk werken we in de lessen wel toe naar een rally-vorm en proberen we aan het eind zelfs het wedstrijdelement enigszins te laten tergkomen.”

Ouders betrokken

Bij Kattenlaan is het aantal deelnemers aan Tenniskids Blauw groot, het gaat om ruim 20 kinderen. En de ouders zijn heel enthousiast over de lessen. “Ze vinden het heel leuk! Ook bij hen slaat het heel erg aan dat we per les werken met thema’s, dat spreekt gewoon heel erg aan.” Tennis Op Maat had ook het plan een serie ouder-kind-lessen te geven, om zo ouders meer te betrekken en ze wellicht zelf te interesseren voor de tennissport. Vanwege een volle planning is het voorlopig gebleven bij twee proeflessen, maar zowel de deelnemers als de tennisschool was heel positief. “Met elk kind mag dan een ouder mee als begeleiding en ouder en kind doen dan ook samen de oefeningen. Dat was heel leuk, de twee proeflessen hebben zelfs twee à drie nieuwe senioren-tennisleden opgeleverd. Het zijn vaak ouders die inmiddels meerdere kinderen op de club hebben en het ook leuk vinden om als familie te komen tennissen.”

Voorbereiding

Tenniskids Blauw is een succes bij Kattenlaan en Van Keulen kan het clubs en tennisleraren van harte aanbevelen. Maar, zo wil hij benadrukken, alles staat of valt met een goede voorbereiding. “Een duidelijke uitleg vooraf is heel belangrijk. Waar schrijven ouders hun kinderen voor in? Het is ook echt het beste om die uitleg persoonlijk te geven, in een bijeenkomst of face-to-face. Het werkt veel beter dan een uitleg in een mail of op de website. En ook voor de lessen zelf geldt: voorbereiding is alles. Hoe wil je het doen, wat wil je precies doen. Tenniskids Blauw is ook inspannender dan een les in rood, oranje en groen. Je moet er echt goed over nadenken. Bereid je je niet voor bij blauw, dan val je door de mand. Stel een plan op, maak het niet te moeilijk en gebruik thema’s, dat werkt echt geweldig.”