KNLTB Vlag wapperen wind

Ledenaantallen clubs gemeente Teylingen groeien door aanbod Tenniskids@school

De tennissport in de gemeente Teylingen (in de Bollenstreek) zat een aantal jaren geleden bij de jeugd niet bepaald in de lift. Sportaanbieder Stichting De Combibrug activeerde de vier tennisverenigingen (STV, TV Overbos, Tennispark Oosthout en SVV uit Voorhout) uit de gemeente om samen de handschoen op te pakken. Zij gebruikten Tenniskids@school om de populariteit van tennis een boost te geven. Dankzij deze samenwerking groeit bij alle verenigingen het ledenaantal weer.

Volgens Rob Jonkman, combifunctionaris van de gemeente Teylingen, is het mooie van de samenwerking dat niet het clubbelang, maar het algemeen belang leidend is. “Het bekendmaken van de sport is het primaire doel van de samenwerking”, vertelt Jonkman. “Kinderen en ook hun ouders moeten in aanraking komen met tennis. Zo creëer je een basis om meer leden te werven. Bij welke club een kind vervolgens aansluit, dat is niet zo relevant. Als hij of zij maar lid wordt.”

Leden evenredig verdeeld

Begin 2018 start de derde editie van het tennistraject bij de basisscholen. Tijdens de eerste twee jaargangen werden respectievelijk 37 en 32 kinderen lid van een van de vier tennisverenigingen. “Het opvallende is dat de verdeling over de afgelopen twee jaar evenredig verdeeld is”, vervolgt Jonkman. “Dat is voor alle clubs natuurlijk wel zo prettig. Wat wel opviel was dat de club die het eerste jaar relatief weinig leden wierf, de editie erna wel veel nieuwe aanwas kreeg. Een verklaring hiervoor heb ik niet.”

Groot evenement

Het principe van de Tenniskids@school lessen bij de basisscholen in de gemeente Teylingen is simpel. Tennisleraren van de vier tennisverenigingen bezoeken basisscholen en gaven vier tennislessen aan de groepen 3 tot en met 6. Jonkman: “Vervolgens plannen we in een schoolvakantie een groot evenement waar alle kinderen voor zijn uitgenodigd. Dat kleden we leuk aan met spellen, oefeningen en het spelen van echte wedstrijdjes. Tijdens de afgelopen edities kwamen daar tussen de 150 en 200 kinderen op af. Het is natuurlijk ook voor de ouders een mooi moment om te laten zien hoe gaaf tennis is. Als zij zien dat hun kind zoveel plezier heeft met zijn klasgenoten en vrienden, dan zijn zij eerder geneigd om tennis te kiezen voor hun kinderen. Maar hetzelfde geldt natuurlijk voor de kinderen zelf. “

Jonkman vervolgt: “Vervolgens is het aan de clubs om een vrijblijvend aanbod te doen naar de kinderen en hun ouders om kennis te maken op de club en een aantal tennislessen te volgen. “Onze taak als sportaanbieder is om ervoor te zorgen dat kinderen kunnen tennissen wanneer het hun uitkomt. Zij kunnen dan ook elke dag van de week terecht bij een club. Handig natuurlijk voor de kinderen die al een andere sport beoefenen.”

Zoek samenwerking

Jonkman ziet voor elke club voordelen om gebruik te maken van Tenniskids@school. “Maar de samenwerking met andere partijen, zoals een sportaanbieder in de gemeente, is heilig. Zij hebben de kennis en kunde om clubs te helpen. Verenigingen willen vaak wel een leuk evenement opzetten, maar lopen er tegenaan dat er veel werk op hun afkomt. Sportaanbieders kunnen clubs hierin bijstaan.”