KNLTB Vlag wapperen wind

Videoserie baanrenovatie Tie-Breakers; meer betrokkenheid vrijwilligers

De aanleg of het renoveren van tennisbanen op de club; het proces levert vaak de nodige aanpassingen op voor zowel de club als de leden. Niet alleen is er vaak veel geld mee gemoeid, ook kunnen leden hinder ondervinden doordat er tijdelijk even minder banen beschikbaar zijn. Om leden te informeren over de voortgang van de werkzaamheden, startte Tie-Breakers een videoserie waarin wekelijks de progressie van de renovatie te zien was. Niet alleen gaf de Amsterdamse club daarmee een inkijkje in de werkzaamheden die hierbij komen kijken, ook dienden zich veel leden aan die een steentje wilden bijdragen.

De noodzaak voor extra banen en een renovatie van de huidige banen was groot. De wachtlijst bij de Tie-Breakers is immers groot, zegt clubmanager Robbert Schmidt. “De wachttijd is drie jaar.” Toen de club toestemming van de gemeente kreeg voor de aanleg van drie nieuwe banen, ging het zorgvuldig te werk om te komen tot de juiste baansoort. “We zijn een echte ‘gravelvereniging’, maar streven er ook naar om vrijwel het gehele jaar open te zijn. Na een flinke inventarisatie, waarbij we ook op bezoek zijn geweest bij andere verenigingen, kozen we voor gravel onder afschot.”

Communiceren

Vervolgens werd ervoor gekozen om bij de renovatie van de andere negen tennisbanen een extra drainagesysteem aan te leggen en het ondergrondse leidingwerk van de sproei-installatie ook onder handen te nemen. “Want tenslotte moet zo’n baan minimaal 20 jaar liggen”. Vanzelfsprekend had dit de nodige consequenties. Schmidt besloot om de leden nauw te betrekken in het proces met een wekelijkse videoserie via YouTube. “Communiceren met je leden is heel belangrijk”, zegt Schmidt. “Bij een renovatie van tennisbanen komen er voor tennisverenigingen enorme bedragen kijken. Leden verdienen het te weten waar dit geld naartoe gaat. Daarnaast krijgen zij een beeld van hoe groot de operatie is. Zo worden zij zich er bewust van dat de groundsman en de vrijwilligers van de club veel werk verzetten.”

In de negendelige serie worden de leden meegenomen in de bouwontwikkelingen. Het leidde er zelfs toe dat meer leden iets wilde betekenen voor de club. Schmidt: “Ze wilden bijvoorbeeld de groenvoorziening en onderhoud doen. Zo werd de tuin- en kluscommissie verder versterkt.  Een mooi bijeffect van de filmpjes en de goede communicatie.”

Achtertuin

Ook toen de renovatie eenmaal achter de rug was ervaarde Tie-Breakers de positieve effecten. “De spelers vinden het fijn om te spelen op nieuwe gravelbanen en de sfeer op het park is goed. Dat gaat in de omgeving van mond tot mond. De aanwas van leden blijft dus onverminderd groot en daar zijn we blij mee. We zien ook dat de leden zorgvuldig met de banen omgaan en betrokkenheid tonen. We zeggen ook altijd: ‘De club is als je eigen achtertuin; wees er zuinig op’. En dat gebeurt.”

Benieuwd naar de video’s die de leden kregen voorgeschoteld? Bekijk de hele serie!