KNLTB Vlag wapperen wind

Clubs enthousiast: 8&9-competitie voorziet in grote behoefte

De 8&9-competitie, die tijdens de afgelopen Voorjaarscompetitie voor het eerst werd geïntroduceerd door de KNLTB, wordt ook in 2018 aangeboden. De competitie biedt nieuwe tennisleden en mensen die zich tot op heden niet aan de competitie wilden wagen, een prima mogelijkheid om op een ongedwongen manier te proeven aan competitietennis. Bij USV Hercules in Utrecht en TV Merlenhove in Heemstede werd de competitie dit jaar al aangeboden en zijn ze heel enthousiast. “Het is ook belangrijk genoeg, het gaat om een groot deel van je ledenbestand.”

Voor leden die nooit eerder competitie speelden of jaren geleden voor het laatst deelnamen aan de competitie en speelsterkte 8 of 9 hebben, is de 8&9-competitie bij uitstek geschikt. Deelnemers spelen tegen mensen van hun eigen niveau en het draait niet in eerste instantie om de resultaten, die tellen dan ook niet mee voor de speelsterkte. Het gaat net name om leuke wedstrijden en gezelligheid. Zo wordt voor veel tennisleden de drempel om met competitietennis te beginnen, aanzienlijk verlaagd. En dat is belangrijk want competitiespelers blijven over het algemeen langer tennislid, zo benadrukte de KNLTB al vaker.

‘Boven verwachting’

“Dat is een belangrijk signaal in een tijd dat het aantal tennisleden in Nederland toch wat is teruggelopen”, zegt Esther Hesp, Verenigingscompetitieleider bij Hercules. “Daarom is het heel goed dat er nieuwe competitievormen zijn geïntroduceerd en de 8&9-competitie paste prima in ons aanbod.”  Na het besluit om de 8&9-competitie direct aan te bieden, meldden zich maar liefst zeven teams aan. En dat was boven verwachting. “We zijn er dit voorjaar toch een beetje aan begonnen met het idee: we doen het, maar we hebben nog geen hooggespannen verwachtingen. Maar de doelgroep reageerde heel enthousiast! Ze vonden het geweldig dat er de mogelijkheid was om competitie op hun eigen niveau te spelen en daar ervaring in op te doen. Zelf tennis ik al een behoorlijke tijd en dan zie je niet altijd hoeveel nieuwe leden en spelers van niveau 8 of 9 er eigenlijk zijn. En dat zijn er veel!” De ervaringen uit het voorjaar gaven bij Hercules voldoende aanleiding om de 8&9-competitie ook in het najaar weer aan te bieden.

‘Meer 8-jes en 9-tjes dan gedacht’

TV Merlenhove in Heemstede werd eigenlijk op dezelfde manier wakker geschud door de voorlichting van de KNLTB over het belang van competitietennis. “Daar begon het mee”, zegt Rogier Beenders, voorzitter van de technische commissie. “Wij zien bij ons op de club ook wel de lichte vrees bij mensen om aan de competitie te beginnen en we hebben ook al vaker gezien dat nieuwe leden die direct aan de reguliere competitie meedoen, teleurgesteld afhaakten. Het kan goed gebeuren dat je wordt weggeslagen door veel betere spelers en dat is geen prettige binnenkomer. Het kost veel moeite om die competitiespelers binnenboord te houden. Dus is de 8&9-competitie een heel mooie manier om meer mensen competitie te laten spelen en vast te houden. Een bijkomend voordeel bij ons is wel dat we 13 banen hebben en dus ook de ruimte hebben om meer mensen competitie te laten spelen.”

Afgelopen voorjaar deden in Heemstede vijf teams mee aan de 8&9-competitie. Ook daar waren ze een beetje verrast door de grote belangstelling. “We hebben sowieso meer 8- en 9-tjes op de club dan ik dacht!”, aldus Beenders. “Dus alleen voor die bewustwording is het al heel goed. In een technische commissie heb je weleens de neiging je vooral te richten op de topteams, er moet immers gepresteerd worden. Maar we zijn er nu van overtuigd dat je ook die andere spelers voldoende aandacht moet geven, dus we hebben het ook serieus aangepakt. We hebben de doelgroep in het voorjaar proactief en gericht benaderd voor de nieuwe competitie. En we hebben ook iemand aangewezen als specifiek aanspreekpunt die kan helpen bij ingewikkelde zaken, zoals bijvoorbeeld het invoeren van de uitslagen.” Het positieve effect van de 8&9-competitie is duidelijk in Heemstede. “Er was direct veel animo en het bood op verschillende manieren uitkomst. Zo was er een team dat de smaak zo te pakken kreeg, dat het komend najaar meedoet aan de reguliere competitie en is er ook een team dat in de reguliere Voorjaarscompetitie veel wedstrijden verloor en nu tijdelijk een stapje terug wil doen, naar de 8&9-competitie.”

Superenthousiast!

Charissa Hovius greep de 8&9-competitie bij Hercules aan om competitietennis voor het eerst uit te proberen. Ze tennist inmiddels drie jaar, maar had de competitie tot op heden vermeden. “Ik vond het best spannend om aan zoiets deel te nemen”, zegt ze. “Sowieso het spelen van wedstrijden, maar ook de regels precies kennen, het leek me best moeilijk allemaal. En toen kwam de 8&9-competitie voorbij! Dat wilde ik wel proberen en ik ben er echt superenthousiast over! Je hebt minimaal drie mensen nodig voor een team, dat maakt het makkelijk om een team op de been te brengen. En je speelt alleen dubbels, dat voelt ook wel veilig. En vind ik ook veel gezelliger!” Verder was ook het feit dat het alleen om tegenstanders van vergelijkbaar niveau gaat, belangrijk voor Charissa. “Heel prettig. Zelfs in clubkampioenschappen gebeurt het regelmatig dat je als 8-je of 9-tje tegenover een veel betere speler komt te staan en voornamelijk harde services om je oren krijgt. Daar beleef je weinig plezier aan.”

‘Opstap naar meer’

Bij Merlenhove gold voor Robin Martinus hetzelfde: hij had nog nooit competitie gespeeld toen hij afgelopen voorjaar aan de 8&9-competitie begon. “Maar ik heb al een aantal jaren les en de spanning van een wedstrijd leek mij toch weer iets heel anders, dat wilde ik wel graag proberen. Dus besloot ik mij samen met twee anderen in te schrijven voor de 8&9-competitie. Het was heel leuk! Als je  nog nooit competitie hebt gespeeld, is het lastig om je niveau in te schatten. In die zin is dit een heel prettige manier om te starten. En alles was prima geregeld op alle clubs, overal werden we gastvrij ontvangen, echt geweldig. Het had voor mij nog wel iets langer mogen duren.”

Echt bang om in de reguliere competitie in te stappen, was Robin niet. Hij had het ook al vaker overwogen, maar dan moet je nog een team vinden. “Dat is niet makkelijk, maar gaat in de 8&9-competitie een stuk makkelijker, je hebt immers maar drie mensen nodig. En de competitiedagen zijn overzichtelijk, want je speelt maar twee dubbels.” Voor Robin was het uiteindelijk een opstap naar meer, want in het najaar neemt hij al deel aan de reguliere competitie. “Een beetje een mazzeltje, want er kwam een plekje vrij in een team. En ook daarvoor is de 8&9-competitie goed geweest, want je komt toch meer mensen tegen en zo ben ik ook aan dit plekje gekomen.”