KNLTB Vlag wapperen wind

Compacte variant laat clubkampioenschappen en open toernooien TV Columbae herleven

Het aantal tennissers dat deelnam aan de clubkampioenschappen en de toernooien van TV Columbae zat de laatste jaren in een dalletje. Om dat verval tegen te gaan werd door de technische leiding van de club eens kritisch gekeken naar de opzet van de evenementen. Was de datum wel gunstig? Waren de voorwaarden om mee te doen aantrekkelijk genoeg? Enkele simpele aanpassingen bleken al voldoende om het clubkampioenschap en de toernooien weer als vanouds te laten leven.

De maand augustus bleek bijvoorbeeld geen optimale periode te zijn om een clubkampioenschap te organiseren. “Mensen gaan vaker en in verschillende perioden op vakantie”, weet Marion Hartog, technisch commissielid van de vereniging uit Duiven. “Augustus is dan niet zo’n handige periode. We merkten dat leden de behoefte hadden om na de wintermaanden wedstrijden te tennissen. We besloten daarom om het clubkampioenschap te verplaatsen naar maart en het aan te kleden als het opwarmertje voor de kampioenschappen. Sindsdien is er veel meer animo naar en doen er inmiddels 71 tennissers mee.”

Ook het open toernooi in de maand juni kende een krimpend deelnemersveld. Het grootste kritiekpunt: steeds meer tennissers hebben er moeite mee een hele week te reserveren. “Vooral het blokken van het gehele weekend stond hen tegen”, vervolgt Hartog. “Mensen hebben het erg druk en hebben minimaal één dag in het weekend nodig om zelf te besteden.”

‘Helemaal vol’

Al sinds jaar en dag wordt het dubbeltoernooi van Columbae gespeeld van woensdag tot en met zondag. Deze verkorte variant diende als inspiratiebron voor de vernieuwde opzet van het open toernooi. Gekozen werd om te spelen van dinsdag tot en met zaterdag. “Het laatste toernooi zat met 77 deelnemers helemaal vol”, is Hartog verheugd. “Vijf dagen voor de start van het toernooi maakten we het schema bekend en wist iedereen waar hij of zij aan toe was. Niemand vond het een probleem om één weekenddag te reserveren. En door te spelen in poules speelde iedereen hoe dan ook twee of drie wedstrijden.”

Het toernooi werd daarnaast aangekleed met verschillende activiteiten. Hartog: “Voor het dubbeltoernooi organiseerden we al een wijnavond en tijdens het open toernooi hielden wij een bieravond en een ontbijt voor de finalisten. Iedereen was positief. We hielden er zelfs nieuwe leden aan over toen zij speciaal naar onze club kwamen om te kijken en enthousiast raakten.” Haar tip: “Wees niet bang om te veranderen. Probeer het gewoon en als de opzet niet aanslaat, dan kun je altijd weer terug naar de oude situatie.”