KNLTB Vlag wapperen wind

Abcouder LTC tweede rookvrije tennisclub

‘Zien roken, doet roken’. Het is in vier woorden de kern van de huidige campagne van de Rookvrije Generatie om roken, voornamelijk bij jongeren, te ontmoedigen. Een groot deel van de rokers begint immers op jonge leeftijd. Voortvloeisel van deze overtuiging is een campagne om zoveel mogelijk sportverenigingen volledig rookvrij te maken, zodat de jongeren daar niet in de verleiding komen. Bij de Abcouder LTC onderschrijven ze dat principe volledig. Zo zelfs, dat ze sinds kort de tweede volledig rookvrije tennisvereniging van Nederland zijn.

De leden kenden de overtuiging van de club, maar dat maakte de algemene ledenvergadering begin dit jaar voor het bestuur niet minder spannend. Het voorstel om volledig rookvrij te worden, werd echter verrassend goed ontvangen en kreeg steun van de meerderheid. “Natuurlijk zijn er ook tegenstanders”, zegt voorzitter Peter Coster. “Een minderheid vindt het allemaal wat betuttelend. Maar de meerderheid steunt heel duidelijk een rookvrije club.”

Geloof in het doel

Als het om de algemene gezondheid gaat, is het ontmoedigen van roken een goed streven. Coster vindt het echter bij uitstek voor de Abcouder LTC een passende koers. “Wij zijn een echte familievereniging, met heel veel kinderen, dus ook in dat licht past het heel goed bij ons om rookvrij te worden. We hebben aanvankelijk wel gedacht aan regelingen om bijvoorbeeld alleen op bepaalde momenten niet te roken, maar dat werd in de praktijk best ingewikkeld. Dus hebben we gekozen voor volledig rookvrij. En ik vind ook echt: elke kind dat op jonge leeftijd van de sigaretten af wordt gehouden, is winst. Ik geloof in wat de Rookvrije Generatie zegt, een slecht voorbeeld doet slecht volgen.”

Hulp van Rookvrije Generatie

Verenigingen die de campagne van de Rookvrije Generatie steunen en daar zelf mee aan de slag willen, kunnen zich aanmelden op de website van de Rookvrije Generatie en de nodige hulp en ondersteuning krijgen. “Die hulp hebben wij ook gevraagd”, aldus Coster. “Je kunt dan gebruikmaken van een paar voorbeeldteksten en ook promotiemateriaal zoals posters en banners. Sowieso zijn we de communicatie over het gehele plan al heel vroeg begonnen. In de hoop dat als er mensen tegen waren, zij wel op de ALV zouden verschijnen. Maar de weerstand viel uiteindelijk dus heel erg mee.”

Trend in Abcoude

In totaal is de tennisclub de tiende rookvrije sportvereniging en misschien nog wel opvallender, het is de derde rookvrije sportclub in Abcoude. Coster: “De hockey- en de voetbalclub hier doen dit al, binnen Abcoude is die trend al een tijdje gaande. Ook in dat opzicht kwam ons besluit voor de leden dus niet helemaal als een verrassing.” Een flink deel van de leden steunde het plan, maar tijdens de Voorjaarscompetitie en een evenement als het jaarlijkse Open toernooi, komen er veel ‘vreemden’ op het park. Dan is de reactie toch weer afwachten. Ook zij hadden over het algemeen echter weinig problemen met de uitbanning van de sigaret. “Verrassend genoeg was er ook toen niet heel veel weerstand. Ik was wel bang dat een deel van de bezoekers aan het park tijdens deze evenementen weg zou blijven, maar dat bleek niet zo. Tijdens mijn slotwoord heb ik ook iedereen nog uitdrukkelijk bedankt voor het respecteren van ons verzoek om niet te roken.”

Ga onderwerp niet uit de weg

De tennisvereniging uit Abcoude nam best een risico met een rigoureus besluit als dit, maar het doel was belangrijk genoeg. Coster wil andere verenigingen dan ook op het hart drukken het onderwerp niet te veel uit de weg te gaan. “Misschien moet je in sommige gevallen wel eerst tussenmaatregelen nemen, bijvoorbeeld door op het terrein een rookgelegenheid te creëren. Maar ga het gesprek wel aan, stel het de leden wel voor. Zo hebben wij dat ook gedaan. En misschien is er veel meer begrip dan je denkt.”