KNLTB Vlag wapperen wind

Speciale Tenniskidstas laat basisscholieren in Hoogeveen kennismaken met tennis

De schoolpleinen in het Drentse Hoogeveen stromen twee keer per jaar vol met tennissende kinderen. Basisscholen hebben rond de maanden maart en september drie weken lang de beschikking over rackets, ballen en ander tennismateriaal. Met deze speciale Tenniskidstas maken de kinderen tijdens de sportles kennis met tennis. Een succes, want tennisvereniging TC De Weide, die samen met de sportfunctionarissen van de gemeente Hoogeveen de kar trekt, heeft alleen de afgelopen periode al vijftien nieuwe leden mogen verwelkomen.

“We doen dit al zo’n jaar of vijf en elke keer weer hebben de kinderen ontzettend veel plezier in tennis”, vertelt sportfunctionaris Suzanne Nijmeijer. “Het is een mooie samenwerking tussen het sportbedrijf Sportief Hoogeveen, de tennisclub en de basisscholen. De scholenzijn altijd blij als wij vragen of zij weer gebruikmaken van het schooltennispakket. Zij kunnen de kinderen iets anders aanbieden dan de standaard gymles. En de kinderen zelf vinden het heel gaaf. Ook in de pauzes zijn er veel die fanatiek tennissen op het schoolplein.”

Behalve de tennismaterialen bevat de Tenniskidstas ook een lesmap waarmee de schooldocent of de vakleerkracht zelf oefeningen uit kan zetten. Nijmeijer: “Alle groepen kunnen gebruikmaken van de tas. Omdat veel kinderen nog niet eerder hebben getennist en het toch een technische sport is, zijn de oefeningen heel laagdrempelig. Zo kan elke leerkracht ermee werken.”

Win-winsituatie

Het slotstuk van de tennisweken is een afsluitende les op de tennisbanen van TC De Weide voor de groepen6, 7 en 8. “Het tennissen op een echte tennisbaan doet iets met de kinderen”, weet Nijmeijer. “Zij krijgen op die manier echt een inkijkje in hoe het is om op een club te tennissen. We kiezen bewust voor de groepen 7 en 8 omdat een partijtje spelen voor kinderen die slechts enkele lessen hebben gehad net even te moeilijk is. Na afloop van het toernooi krijgt iedereen een flyer met de uitnodiging voor de open dag van de tennisclub waar zij gratis kunnen tennissen onder begeleiding van een tennisleraar. Doorgaans maken veel kinderen daar gebruik van en daar houdt de vereniging veel leden aan over. Op die manier is het voor elke partij een win-winsituatie.”

Zoek de samenwerking

Nijmeijer raadt dan ook alle verenigingen aan om de samenwerking te zoeken met een sportfunctionaris en basisscholen in de gemeente voor Tenniskids@school. “Veel clubs doen dat natuurlijk al, maar het is voor elke vereniging een absolute meerwaarde. Je bereikt op die manier de jeugd en je laat hen zien hoe leuk het is om te tennissen. Het is voor ons als organisatie altijd een mooie uitdaging om met alle scholen een goede structuur neer te zetten, maar uiteindelijk is het voor alle partijen zeer de moeite waard.”