KNLTB Vlag wapperen wind

Leden, bestuur én gemeente enthousiast over padel bij LTC Barneveld

Bestuurslid Herbert Cramer kan er nauwelijks over uit. Zowel het bestuur en de leden van LTC Barneveld als de gemeente waren zo enthousiast over padel dat binnen no-time twee padelbanen en een minibaan werden gerealiseerd op het tenniscomplex. Eind mei zijn de padelbanen officieel geopend en is men direct fanatiek aan de slag gegaan met de opkomende tennisvariant.

Een aantal jaren geleden kwam padel ook al eens ter sprake tijdens de bestuursvergadering. Het dalende ledenaantal maakte de situatie te onzeker om onverantwoorde financiële risico’s te nemen. Na wat bestuurswisselingen dacht men afgelopen oktober een stuk positiever over het plan om padel aan te bieden. Het ledenpeil stabiliseerde en de club kende enkele financiële meevallers. “De situatie was ideaal om het plan vorm te geven”, vertelt Cramer. “We zetten een enquête uit onder de leden en zij waren overwegend positief over padel. Vanaf toen hebben we alle voorbereidingen in gang gezet.” 

Vergunning binnen drie weken

Cramer was positief verrast toen bleek dat ook de gemeente direct achter het plan stond. “De gemeente zei onmiddellijk: maak maar een plan. Binnen drie weken was de vergunning geregeld. Op die manier konden we snel doorpakken. Inmiddels stemden de leden tijdens de Algemene Ledenvergadering met 45 stemmen unaniem in met onze plannen. Daaruit blijkt wel dat iedereen padel als een mooie toevoeging voor de vereniging zag.”

De bouw van de twee padelbanen vorderde gestaag. Een aantal weken vóór de officiële opening werd er al padel gespeeld. “We wilden zoveel mogelijk leden kennis laten maken met padel”, vervolgt Cramer. “Daarom kon iedereen tot 1 juli gratis de banen gebruiken en rackets en ballen huren. De komende tijd geven we clinics waar onze leden zich gratis voor kunnen aanmelden. De uitbreiding met padel is een extra stukje service naar onze leden, waardoor zij het nog meer naar hun zin hebben bij onze club. Willen zij het gehele seizoen padel spelen, dan betalen zij een toeslag op hun lidmaatschap.”

Daarnaast hebben spelers de mogelijkheid om alleen een padellidmaatschap aan te schaffen. Cramer: “De verwachting is dat padel alleen nog maar verder groeit. Er zijn dus voldoende mensen die alleen aan padel willen doen. Ook deze sporters willen we aan onze club binden. We zijn van 900 leden gedaald naar een dieptepunt van 550 leden een jaar geleden. Inmiddels is het peil iets verbeterd, maar we kunnen nog wel wat nieuwe leden kwijt op onze accommodatie.”

Hoogstaand programma

Om een kwalitatief hoogstaand programma aan te bieden bekijkt Barneveld de mogelijkheden om een extra tennisleraar in dienst te nemen met padelervaring. De mogelijkheid hiervoor wordt op dit moment onderzocht door Tennisschool Maat, die de lessen verzorgt voor onze vereniging. “Op dit moment geven onze eigen trainers les in padel. Tot op zekere hoogte gaat dat prima, maar idealiter wil je dat door iemand laten doen met specifieke kwaliteiten. Hopelijk worden er snel workshops aangeboden voor padel, zodat onze huidige leraren zich bij kunnen scholen.”

Cramer hoopt daarnaast dat ook andere verenigingen padel omarmen. “Al was het maar dat we op die manier het draagvlak voor de competitie vergroten. Een aantal spelers is al naar mij toegekomen dat zij graag competitie spelen, maar geen trek hebben in lange reisafstanden. Hoe meer clubs padel aanbieden, hoe beter. Er zijn verenigingen die inmiddels geïnformeerd hebben naar hoe wij het geheel georganiseerd hebben, net zoals wij geleerd hebben van andere clubs uit de omgeving. Voor nu denk ik dat we een prima investering hebben gedaan met het oog op de toekomst.”