KNLTB Vlag wapperen wind

Dukenburg wil weg naar boven inslaan met nieuwe padelbanen

De voorzitter van TPV Dukenburg Smash in Nijmegen windt er geen doekjes om. De club heeft het best lastig in deze tijd van vergrijzing en een beperkte aanwas van nieuwe leden. “We hebben redelijk wat leden van 70 jaar en ouder en daar is natuurlijk niks mis mee. Die tennissen ook nog volop, maar met name overdag. ’s Avonds wordt het steeds stiller. De groep jongvolwassenen op onze club wordt in verhouding steeds kleiner”. Het is een trend die een tennisvereniging al snel in de problemen kan brengen, dus besloot Dukenburg niet af te wachten. Het antwoord op de problemen werd padel en de club kwam ook direct in actie. Inmiddels liggen er twee gloednieuwe padelbanen.

De club heeft in een eerder stadium zeker geprobeerd andere maatregelen te nemen om de eerder genoemde neerwaartse trend om te buigen. Extra focus op ledenbehoud was er onder meer op gericht de oudere leden langer bij de club te houden. “Zelfs als het tennis wat minder wordt, zijn ze bij ons meer dan welkom om in het clubhuis te biljarten”, vertelt voorzitter Gerrit-Jan Lucas. “Dat wordt bij ons elke dag gedaan en is heel gezellig. En bovendien niet slecht voor de baromzet.” Ledenwerving was een ander verhaal. TV Dukenburg kreeg met hard werken zeker zo nu en dan nieuwe aanmeldingen, maar de club was op zoek naar een echte impuls, een verfrissing. Padel bleek precies wat ze zochten.

‘Geweldig spel’

“Eén van onze leden stelde padel voor als een manier om nieuwe leden te trekken”, aldus Lucas. “Dat zag er spectaculair uit. We zijn onder meer gaan kijken bij verenigingen met padel in Den Bosch en Enschede, zij waren laaiend enthousiast. En toen we zelf de baan op gingen, waren we na tien minuten net zo enthousiast. Het is een geweldig spel!”

TV Dukenburg pakte door. Er werd een padelcommissie opgericht, alle mogelijkheden en kosten werden op een rij gezet en natuurlijk werd vooraf een en ander besproken tijdens de ledenvergadering.  Lucas: “Ik heb de leden de situatie voorgehouden van de teruglopende inkomsten en de vaste lasten die wij jaarlijks hebben, die min of meer gelijk blijven. Zo gaan we een keer in de problemen komen. Maar natuurlijk heb ik ook een beeld gegeven van de financiële risico’s. Padelbanen kosten geld, aan vaste kosten is het zo’n 7.500 euro per jaar. Dat is een risico, maar wat ons betreft een verantwoord risico.”

Borgstelling

Ook de risico’s wat betreft de aanleg van de padelbanen konden binnen de perken blijven, mede door een garantstelling van de Stichting Waarborgfonds Sport. Die was bereid tot een borgstelling voor honderd procent van de aanlegkosten, maar omdat ook de gemeente Nijmegen voor de helft garant stond, was slechts 50 procent nodig. En nu, ongeveer een jaar later, liggen er twee padelbanen en heeft de club nog zeven reguliere banen om gewoon op te tennissen. “En dat is met 330 leden meer dan genoeg.” Bovendien is niet langer sprake van TV Dukenburg, maar van Tennis- en Padelvereniging Dukenburg Smash.

Promotie

Sinds de feestelijke opening is de vereniging volop bezig om mensen kennis te laten maken met padel en de sport te promoten. Een vrije inloopavond om padel uit te proberen, de mogelijkheid om een baan en materiaal voor een uur te huren, demonstraties, TPV Dukenburg Smash doet het allemaal om de populariteit zo snel mogelijk te doen groeien. Bovendien gaan de trainers  zo snel mogelijk de padel workshop van de KNLTB volgen. “Want we willen ook naar een goed niveau, dan wordt het ook echt iets. Ik heb tijdens de Ricoh Open in Rosmalen toppers aan het werk gezien, dan zie je hoe spectaculair het kan zijn.”

Zeker de eerste tijd wil de club alle geïnteresseerden zoveel mogelijk de kans geven padel te ontdekken. “Maar straks biedt een lidmaatschap veruit de beste mogelijkheden om te padellen. Want we blijven één clublidmaatschap aanbieden, waarmee je gewoon kunt tennissen én kunt padellen.” Daarnaast probeert de club met een nieuw ‘product’ als padel ook zeker ongebonden sporters in de regio te trekken. De hoop is dat mensen hun bezoek aan de sportschool een keer willen inruilen tegen een uur padel. Ook wordt gewerkt aan een geschikt padelaanbod voor mensen met een beperking en mindervaliden.

Hartekreet

Nu moet de toevoeging van padel zich gaan uitbetalen. Als het aan Lucas ligt, leveren de nieuwe mogelijkheden om tennis- en padelliefhebbers te binden, volgend jaar al zeker vijftig nieuwe leden op. Ook leden van omringende tennisverenigingen zijn welkom om padel te ontdekken, maar Lucas is er niet op uit leden weg te halen bij andere clubs. “Ik wil juist de verbinding zoeken met verenigingen hier in de omgeving. En dit mag je echt beschouwen als een soort hartekreet. In deze fase zijn er nu eenmaal veel verenigingen die padel zelf nog niet kunnen aanbieden. Laat hun leden dan vooral padel bij ons ontdekken. Van mij uit is dit echt een oproep om de schotjes tussen de verenigingen in de regio weg te halen, om de onderlinge binding en samenwerking te versterken. Natuurlijk preek ik deels voor eigen parochie, maar als je padel als bindmiddel gebruikt, kun je samen de gehele tennisport in de regio een boost geven.”