KNLTB Vlag wapperen wind

All-in-lidmaatschap laat jeugdtak IJpelaar met honderd leden groeien

Het aantal jeugdleden bij De IJpelaar was een aantal jaren geleden nog op twee handen te tellen. Om de vereniging uit Breda toekomstbestendig te houden, moest er iets gebeuren om de jeugdtak weer te laten bloeien. De club besloot een Tennis Alles-in-1 lidmaatschap aan te bieden, waarbij kinderen tot en met 18 jaar een keer per week training krijgen, meedoen aan de KNLTB competitie én gratis deel kunnen nemen aan evenementen en de wekelijkse toss op de club. Een schot in de roos, want van nagenoeg géén leden passeert het binnenkort de grens van honderd jeugdleden.

Voor dertig euro per maand zijn de leden van De IJpelaar van alle tennisgemakken voorzien. Het lidmaatschap is per kwartaal opzegbaar. Voorzitter Wim Franck is blij dat de club destijds de investering gedaan heeft. “Het belangrijkste was dat we de jeugd een totaalpakket aanbieden. Doordat zij behalve trainen ook wedstrijden spelen en mee kunnen doen aan clubevenementen, krijgen zij binding met de club. Daarmee wordt voorkomen dat zij net zo hard weg weer weghollen als dat zij gekomen zijn.”

Frisse wind

De eerste stap van de Brabantse club was dan ook het bepalen van de eigen identiteit. Franck: “Het is van belang om zelf eerst te weten wat voor club je bent en waar je heen wilt. Voor een frisse wind binnen de vereniging hadden we dringend jeugdleden nodig. De wijk waar onze club gevestigd is, is de afgelopen jaren flink verjongd. We zagen het als een ideaal moment om jeugdleden te werven. Ook onze tennistrainer stond achter te plannen, dus we konden overgaan tot actie.”

De reacties van de ouders van de jeugdleden op het Tennis Alles-in-1 lidmaatschap waren, op een enkeling na, zeer positief. De kinderen konden met het Maak kennis met Tennis-programma eerst proeven aan het spelletje. “Vrijwel alle ouders konden zich vinden in het idee en de prijs. Slechts twee ouders waren minder positief. Hun kind behoorde alweer tot een oudere leeftijdsklasse en die doelgroep heeft andere voorkeuren dan de jongere jeugd. Met die feedback zijn we aan de slag gegaan. Zo hebben we de leeftijdscategorie 16 t/m 18 jaar de mogelijkheid gegeven om ook te kiezen voor een regulier lidmaatschap van € 150,-.”

Eén maatstaf

Franck benadrukt dat dit de enige uitzondering is op het systeem. “We hanteren voor de rest één maatstaf. We willen per se dat onze jeugd ervaart hoe leuk het is om wedstrijden te tennissen en met elkaar leert hoe het is om deel uit te maken van een vereniging. Vooral door Tenniskids groeien zij stap voor stap in hun ontwikkeling. Misschien dat we over een tijdje besluiten het lidmaatschap aan te passen, maar voorlopig is dit hoe we werken. Gesteund door het enthousiasme van de ouders.”

De IJpelaar profiteert ook op een andere manier van die positieve houding. “Volwassenen kunnen inmiddels ook gebruikmaken van Maak kennis met tennis. Hiermee zijn acht ouders lid geworden. Zo zie je dat het systeem veel voordelen heeft.”

Eigen sausje

Maar het primaire doel, het behouden en werven van jeugdleden, is inmiddels wel gehaald. “Binnenkort denken we het honderdste jeugdlid te mogen verwelkomen. Dan kun je wel concluderen dat het invoeren van het Tennis Alles-in-1 lidmaatschap een geslaagde actie is. Voor verenigingen die een vergelijkbaar initiatief willen opzetten is het belangrijk om de goede ideeën van clubs niet letterlijk over te nemen, maar er je eigen sausje overheen te gooien. Elke club is anders.”