KNLTB Vlag wapperen wind

Even de regels herhalen vóór begin World Tour; het werkt bij Ad Astra

Elke vereniging streeft ernaar dat tenniswedstrijden zo eerlijk mogelijk verlopen. Fair-play draagt op elk niveau en op elke leeftijd bij aan meer tennisplezier. Het kennen van de spelregels is daarin een belangrijk onderdeel. Bij Ad Astra zijn ze daar serieus mee bezig. De Tenniskids-spelers krijgen voor elke speelronde van de World Tour een korte opfriscursus. Zo is de spelregelkennis voordat zij de baan op gaan weer vers en is er gedurende de wedstrijd weinig ruimte voor discussies.

Onnodige discussie

Uiteraard besteedt de tennisleraar tijdens de Tenniskids-lessen ook aandacht aan de spelregels. Maar volgens Charissa Erkens, lid van de jeugdcommissie, is herhaling het sleutelwoord. “Veel kinderen zijn zo met hun wedstrijd bezig dat zij de spelregels niet meer zo scherp hebben. Dat kan tijden de wedstrijd in sommige gevallen voor onnodige discussie zorgen. Daarom staan wij tijdens elke speelronde, vlak voordat zij beginnen aan hun wedstrijden, nog even stil bij de spelregels.”

Grapje

De basale regels als vanaf welke plek je serveert, het hardop tellen van punten en in welke gevallen een bal uit is worden aangestipt. “Vaak met een grapje ertussen, anders wordt het voor de kids zo saai allemaal”, benadrukt Erkens. “Ik vraag bijvoorbeeld of een bal die op de lijn stuitert in of uit is. ‘In’, schreeuwen ze dan. Met die kennis gaan ze vervolgens de baan op.”

Positief effect

Erkens ziet tijdens wedstrijden geregeld dat de opfrissing een positief effect heeft. “Wanneer er tijdens een duel een situatie ontstaat waarbij er onduidelijkheid heerst, kunnen ze elkaar op de regels wijzen die zij even daarvoor gezamenlijk hebben doorgenomen. Dat gebeurt zo nu en dan. En als er iemand van de club aan te pas moet komen om te oordelen, dan accepteren zij sneller de beslissing als wij vertellen dat we het tijdens de herhaling nog behandeld hebben. Op die manier zie je dat herhaling van de regels echt nut heeft.”

Captainavond

Ad Astra denkt eraan ook bij de oudere leden meer stil te staan bij de spelregelkennis. Erkens: “Wij organiseren voorafgaand aan de voor- en najaarscompetitie een captainavond, waarin alle teamaanvoerders bijgepraat worden over allerlei zaken. Competitie Nieuwe Stijl en de bijbehorende spelregels komen dan bijvoorbeeld aan bod. Maar met het succes bij onze Tenniskids-spelers zouden we die captainavond breder kunnen trekken. Over hoe dat precies vorm moet worden gegeven zijn we nu aan het nadenken. De noodzaak voor Fair Play lag eerst bij de jongste doelgroep en daarin hebben we een mooie stap kunnen maken.”