KNLTB Vlag wapperen wind

Bij TV Heerhugowaard is compact spelen al jaren prima oplossing

TV Heerhugowaard één van de grootste tennisverenigingen van Nederland. Geen wonder dat de jaarlijkse animo voor competitiedeelname de banencapaciteit overstijgt. In Heerhugowaard kwamen ze daarom jaren geleden al met een plan om daar een mouw aan te passen: een interne competitie. De belangstelling was groot, maar ‘de interne’, zoals de competitie in Heerhugowaard ook wel wordt genoemd, moest zo omvangrijk worden dat het andere tennissers in de weg zat. De oplossing daarvoor lag eigenlijk voor de hand: verkort, ofwel compact spelen. Dat werd vijf jaar geleden ingevoerd en blijkt zeer succesvol.

Met 500 deelnemers, bijna de helft van het totaal aantal leden, aan de interne competitie is de populariteit duidelijk, maar een grote club als Heerhugowaard heeft veel soortenleden en moet dus ook voor ieder wat wils bieden. “Tussen april en juni wordt er in de interne competitie elke avond van 18.30 tot 21.00 uur op zes banen getennist, met uitzondering van de zaterdag”, zegt voorzitter Erik van der Veldt. “Speel je 'normale' wedstrijden, dan kan het nog wel eens uitlopen. Maar omdat we veel recreanten hebben bij de club, wilden wij hen niet de kans ontnemen om gewoon vrij te kunnen tennissen.”

Tijdslimiet

Aanvankelijk leek een tijdslimiet de oplossing. De duels duurden maximaal tot 21.00 uur. Spelers misten echter een beslissend punt en dus een échte winnaar. De duels moesten afgerond worden, maar niet te lang duren. “We zijn toen gaan kijken naar wedstrijdvormen die overeenkomen met bestaande formats in de tenniswereld. Dus geen zelfverzonnen vorm. Daar kwam compact spelen uit, met bij 40-40 een beslissend punt en een tiebreak tot 10 punten in de derde set.”

Uitleg

Zo nu en dan wordt er op de tennisbanen best kritiek gehoord op compact spelen, zo ook bij Heerhugowaard. “Er was aanvankelijk wel weerstand”, aldus Van der Veldt. “Er zijn nu eenmaal mensen die per definitie tegen veranderingen zijn. We leggen hen de situatie op onze banen uit en de meesten snappen waarom we deze keuze maken. En dan zijn er ook altijd een paar tennissers de het ondanks zo’n besluit niet zo nauw nemen met de regels. Dat valt niet in alle gevallen uit te sluiten. Het alternatief is terug naar spelen op tijd, maar dat lijkt mij helemaal niet wenselijk.”

‘Hooguit kwartiertje uitloop’

Met compact spelen is veel tijd te winnen en daar was het TV Heerhugowaard ook om te doen. Dat doel is met overtuiging bereikt, getuige het feit dat er een grote competitie kan worden georganiseerd én er nog altijd tijd over is om recreatief te spelen. De club realiseerde zich gaandeweg bovendien goed dat de speeltijd beperken en niet te veel uitlopen, ook gewoon betekent dat deelnemers de tijd efficiënt moeten gebruiken. Van der Veldt: “Het systeem van compact spelen is natuurlijk niet helemaal waterdicht. Het komt voor dat de avonden iets uitlopen, de meeste tijd gaat dan verloren tijdens de wissel van de banen. We proberen de mensen daarom altijd mee te geven niet onnodig te treuzelen of onnodig lang in te spelen, voordat de wedstrijd begint. Als het uitloopt, gaat het hooguit om een kwartiertje.”