KNLTB Vlag wapperen wind

Open toernooi speciaal voor niveau 8 en 9 tennissers groot succes bij LTV Merenwijk

Op open tennistoernooien komen tennissers af van elk niveau. Van tennissers met niveau twee tot beginnelingen van niveau negen. Het open toernooi van LTV Merenwijk was dermate populair geworden dat er nauwelijks nog ruimte was voor de recreatieve tennisser. Om ervoor te zorgen dat ook die doelgroep aan het spelen van wedstrijden toekomt, organiseerde de Zuid-Hollandse tennisclub een speciaal toernooi voor tennissers van niveau 8 en 9. Inmiddels is het deelnemersaantal de 160 gepasseerd. “Dit toernooi is voor beginnende tennissers ideaal om kennis te maken met wedstrijdtennis.”

Natuurlijk is vrijwel elke tennisliefhebber gecharmeerd van hoogstaand tennis. Maar dat daarmee de minder prestatieve tennisser de dupe wordt, dat is niet ideaal. “En ruim de helft van je ledenbestand bestaat toch uit tennissers van een lager niveau”, vertelt Jan Molendijk, medeorganisator van het 8- & 9-toernooi. “We wilden hen niet de dupe laten worden van het succes van ons traditionele toernooi. Dus hebben we de stoute schoenen aangetrokken en gekeken naar de mogelijkheden om voor hen een apart toernooi te organiseren.” 

Laagdrempelig

Molendijk vervolgt: “We profileren het toernooi als een evenement dat uitstekend geschikt is voor beginnende en veelbelovende tennissers. Op een laagdrempelig niveau kun je kennismaken met wedstrijdtennis. Dat is ook wat wij communiceren richting tennisscholen van andere verenigingen en daardoor weten veel beginnende tennissers ons te vinden. Door het poule-systeem speelt elke deelnemer minimaal twee wedstrijden. We vinden het belangrijk dat tennissers ook écht veel spelen en niet na één verliespartij al uit het toernooi liggen. Daarnaast gaat niemand met lege handen naar huis, want als beloning voor de stap dat zij hebben genomen om mee te doen krijgt iedereen een goodiebag.”

Molendijk proefde in het begin bij de leden soms wat weerstand tegen het initiatief. “’Moet dat nou’, werd er dan gezegd. Niet iedereen vindt veranderingen prettig. Maar toen het bestuur de plannen goedkeurde, zijn we vol enthousiasme aan de slag gegaan. En na de succesvolle eerste editie van het toernooi in 2014 (met 75 deelnemers) mopperde niemand meer.”

Gewoon doen

Zijn advies voor andere verenigingen is dan ook: gewoon doen. “Sommige initiatieven moet je gewoon proberen om te zien of het aanslaat. Onderweg kun je het idee waar nodig bijschaven. Na de eerste editie bleek bijvoorbeeld dat het handiger was om het toernooi iets later te organiseren. Veel tennissers wilden wel meedoen, maar konden niet in verband met de zomervakantie. Nu houden we het toernooi rond het einde van de zomervakantie.”

Inmiddels komt het plafond wat betreft het deelnemersaantal in zicht. “Mijn ideaalbeeld is dat we de inschrijving openzetten en dat het binnen een half uur is volgeboekt. We kijken wat het beste is voor het toernooi, maar ik schat in dat tweehonderd deelnemers ons maximum is. Voorlopig heeft het toernooi ons imago veel goed gedaan en merk ik dat tennissers door het toernooi vaker zijn gaan tennissen. Dat is een mooie ontwikkeling.”