KNLTB Vlag wapperen wind

De Niënhof laat leden meedenken om verloop tegen te gaan

Vrijwel elke tennisvereniging steekt er tijd en energie in om het ledenaantal op peil te houden. Ook BLTC De Niënhof kende de afgelopen jaren een afname in het ledenbestand. De workshop ledenwerving en -behoud van de KNLTB activeerde de betrokkenen bij de Bunnikse tennisclub om leden mee te laten denken om het voor bestaande en potentiële leden aangenamer te maken. Uit die brainstormsessie kwamen concrete ideeën. “Maar de grootste winst is dat er bewustzijn is ontstaan dat we met z’n allen een bijdrage kunnen leveren.”

Workshop

Tot een aantal jaren geleden was het ledenaantal van De Niënhof redelijk stabiel. Maar sinds de oprichting van hockeyclub Kromme Rijn merkte het bestuur van De Niënhof dat de dorpsgenoot een behoorlijke aantrekkingskracht had op met name de jeugdleden. Het gevolg: veel jonge tennissers verruilden het racket voor een hockeystick. Om inspiratie op te doen om het verval tegen te gaan bezocht de club de KNLTB-workshop ledenwerving en -behoud. “De workshop liet ons zien dat tennis ook prima als tweede sport beoefend kan worden, naast bijvoorbeeld hockey”, vertelt Karin Kerckhaert, lid van de technische commissie van De Niënhof. “Daarnaast is het goed om eerst te focussen op ledenbehoud. Op nieuwe leden die na zich na een jaar alweer afmelden kun je als club niet bouwen.”

Gezelligheid

Met die gedachten bracht de club afgelopen april zo’n vijftien leden bij elkaar om te brainstormen over leuke activiteiten. “We zaten eerst met z’n allen rond de bar en discussieerden daarna in groepjes over wat het voor leden nu aantrekkelijk maakt om bij ons te tennissen”, beschrijft Kerckhaert. “We hebben een prachtig tennispark met tien banen, waarvan er acht onlangs zijn vernieuwd. De omstandigheden kunnen haast niet beter. De tennissers zouden echter graag zien dat er nog meer activiteiten worden georganiseerd. En dan met name voor de recreatieve speler. Zij komen voor gezelligheid. Aan ons de taak om voor die gezellige sfeer te zorgen.”

Bockbiertoernooi en buurtsportcoach

Zo kwamen er een aantal concrete ideeën op papier, waaronder een (wat later bleek geslaagd) bockbiertoernooi voor zowel leden als niet-leden en een wisselende drankkaart in de kantine. Maar ook voor het werven van tennissers werden plannen gemaakt. Kerckhaert: “Zo gaan we een huis-aan-huisbrochure uitbrengen om tennis te promoten in het dorp en schakelen we de hulp in van een buurtsportcoach. Deze persoon kunnen wij dankzij de gemeente voor een kleine vergoeding inschakelen om tennis te promoten in de wijken. We krijgen daarbij ook hulp van de KNLTB.Met de acties die daaruit voortkomen hopen wij nieuwe leden en vrijwilligers te werven. Ik verwacht dat dit alles op termijn het ledenaantal ten goede komt. De activiteiten op de club hebben er in elk voor gezorgd dat de mensen wakker zijn geschut dat we alleen door samen te werken vooruitgang kunnen boeken.”