VOG

Veiliger Sportklimaat

Sport levert prachtige momenten op en sport is leuk om te doen! Maar de mooie emoties die bij sport horen, kunnen ook omslaan in onsportief of ongewenst gedrag.

Iedereen kent de voorbeelden wel: de sporter die te agressief speelt, de bemoeizuchtige ouders naast een kind, de scheidsrechter die belaagd wordt en de bestuurder die niet durft in te grijpen. De KNLTB en NOC*NSF vinden dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van sport. Het programma Naar een veiliger sportklimaat (VSK) is opgezet vanuit NOC*NSF om gewenst gedrag te stimuleren en ongewenst gedrag in en rondom sport aan te pakken. Het programma richt zich op sportbestuurders, trainers, coaches en begeleiders, scheidsrechters en officials. Er zijn veel verschillende activiteiten ontwikkeld om zoveel mogelijk betrokkenen in de sport te bereiken. VSK draagt binnen de KNLTB onder andere zorg voor het project Fair Play en Spelregelproof.

Word spelregelproof en krijg een keurmerk!

Voor iedere tennisser is het tennissen in een veilig sportklimaat van belang. Een sportieve, veilige en respectvolle omgeving draagt bij aan een plezierige sportbeoefening. Veel tennissers staan op de baan zonder een scheidsrechter. Alleen tennissers op hoger niveau komen in aanraking met arbitrage. Hierdoor zijn een groot aantal verenigingen en tennissers minder bekend met de spelregels en arbitragemogelijkheden. Juist voor tennissers op verenigingsniveau is het belangrijk om de spelregels te kennen, want zij spelen immers zonder scheidsrechter en dienen er samen uit te komen. Vergroot het spelplezier van de tennissers op jouw vereniging en maak jouw vereniging spelregelproof!

Wat bereik je er als vereniging mee?

  • Verhogen van spelregelkennis bij leden, trainers/coaches, ouders en toeschouwers
  • Verhogen van het spelplezier, waardoor leden het plezier in het tennis behouden en daardoor langer de sport blijven beoefenen
  • Meer kennis over arbitrage en bewustwording over de meerwaarde van arbitrage
  • Een veiliger sportklimaat voor iedereen

Wanneer ben je spelregelproof?

  • Organiseer eenmaal per jaar een spelregelcaf√© op je vereniging
  • Stel iemand aan als aanspreekpunt voor arbitrage van je vereniging
  • Maak een hoofdstuk arbitrage in het beleidsplan van je vereniging
  • Promoot actief www.tennismasterz.nl bij je leden

Wanneer de KNLTB bevestigt dat jouw vereniging aan bovenstaande punten voldoet ontvang je een officieel keurmerk (bordje of sticker). Om jouw vereniging op weg te helpen heeft de KNLTB een aantal documenten opgesteld. Deze kan je gebruiken om jouw vereniging spelregelproof te maken. De documenten vind je onderaan deze pagina.

Meld je aan en maak jouw vereniging spelregelproof!

Meld je vereniging aan door hieronder je gegevens achter te laten. Jouw vereniging wordt vervolgens uitgenodigd voor een bijeenkomst waarin je meer informatie krijgt.

Scheidsrechter, iets voor jouw leden?

Hebben leden van jouw vereniging interesse om scheidsrechter te worden bij de KNLTB, dan kunnen ze zich aanmelden voor de cursus districtsscheidsrechter of lijnrechter!