Verlichting Tennisbaan

Tennis

In dit basisdocument ledverlichting tennisbanen dat is opgesteld door de KNLTB voor verenigingen, is veel achtergrondinformatie te vinden en zijn aandachtspunten opgenomen die handig kunnen zijn bij de aanschaf van ledverlichting.

Prestatie-eisen verlichting KNLTB/NSVV

Om aan redelijke eisen ten aanzien van visuele waarneming te voldoen wordt de gemiddelde horizontale verlichtingssterkte (lux) voor tennis geadviseerd op minimaal 300 lux bedrijfswaarde. Voor officiële wedstrijden (competitie en toernooien) in KNLTB verband is dit een vereiste.

Door de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) zijn aanbevelingen opgesteld in termen van horizontale verlichtingssterkte (lux), gelijkmatigheid, verblindingswaarde en kleurweergave (Ra). De vereiste minimale verlichtingssterkte voor tennisbanen (buiten/binnen) aan het einde van een onderhoudsperiode is in onderstaand overzicht weergegeven.

De NSVV adviseert bovengenoemde gelijkmatigheden alléén te handhaven op of binnen de speelveldbelijning, dus binnen lijnen voor dubbelspel en de baseline. De gelijkmatigheid over het totale speelveld kan dan minimaal 0,4 bedragen.