Financieringsmogelijkheden

Financieringsmogelijkheden

Het nemen van duurzame maatregelen zoals LED-tennisveldverlichting of zonnepanelen vergen veelal een forse investering. Gelukkig zijn er meerdere manieren om het geld voor duurzame investeringen bijeen te krijgen. Daarbij kun je denken aan de beschikbare subsidiemogelijkheden, maar zeker ook aan mogelijkheden voor leningen, garantstellingen en crowdfunding en ledenobligaties. Hieronder een aantal vormen en mogelijkheden op een rij:

Stichting Waarborgfonds Sport

Stichting Waarborgfonds Sport (SWS) is een onafhankelijke stichting die actief is in heel Nederland. SWS is in 1980 opgericht op initiatief van het Ministerie van VWS, NOC*NSF en De Lotto, nadat eind jaren ‘70 werd geconstateerd dat sportverenigingen steeds meer moeite hadden om voor de aanleg, de bouw, de renovatie of de aankoop van de accommodatie een bancaire lening te krijgen.

Het belangrijkste doel van SWS is het stimuleren van bezit van kwalitatief goede accommodaties door sportorganisaties. SWS doet dit door borgstellingen te verstrekken aan banken. Leningen tot 75.000 euro kunnen met ingang van 1 januari 2019 volledig door SWS worden geborgd. Bij grotere leningen doet SWS dit in samenwerking met de gemeente waarin de club of sportorganisatie is gevestigd.

Sinds haar oprichting heeft SWS meer dan 2300 sportorganisaties geholpen om investeren in de eigen accommodatie mogelijk te maken. Klik hier voor meer informatie over de SWS.

Sportlening

Verenigingen kunnen bij het BNG Duurzaamheidsfonds een sportlening aanvragen voor de verduurzaming van de accommodatie. Met een garantie van de Stichting Waarborgfonds voor de Sport, is het mogelijk om deze leningen te verkrijgen tegen een zeer aantrekkelijk rentetarief van op dit moment 1,95%.

Heeft jouw vereniging plannen om te investeren in de accommodatie? Van zonnepanelen op het dak en LED verlichting in de kantine, tot het (her)bouwen of geheel energieneutraal maken van het clubhuis. De Sportlening van het BNG Duurzaamheidsfonds kan mogelijk uitkomst bieden. Met de Sportlening kun je de investering meteen laten uitvoeren en direct genieten van het resultaat, zonder eerst te sparen of de reserves aan te spreken.

Crowdfunding en ledenobligaties

Crowdfunding is ook een manier om geld op te halen voor het realiseren van het verduurzamen van jouw vereniging. Letterlijk betekent crowdfunding: geld binnenhalen bij het grote publiek, bijvoorbeeld de leden van jouw vereniging.

Je vertelt zoveel mogelijk mensen over de investeringsplannen van de vereniging (bijvoorbeeld LED-tennisveldverlichting of zonnepanelen) en vraagt of zij daar geld in willen steken. Meestal gebeurt dit via een online crowdfundingplatform waar je een campagne aanmaakt.

Heeft jouw vereniging al een lopende financiering? Dan kun je die bestaande lening eventueel ook herfinancieren door middel van het uitgeven van obligaties aan de leden. Hierdoor kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd doordat er een lagere rente wordt gehanteerd.

Vaste partner van de KNLTB in het verduurzamen van verenigingen is SportStroom. Zij kunnen je verder informeren en adviseren over de financiering in relatie tot het verduurzamen van je vereniging. Je kunt hiervoor contact opnemen met SportStroom via contact@sportstroom.nl.