Regeling versoepeld, invallers regelen tijdens competitie wordt makkelijker

Meer dan de helft van de Verenigingscompetitieleiders (VCL) ondervonden er problemen mee: het vinden van invallers voor de afgelopen Voorjaarscompetitie. Reden: de voorwaarden voor dispensatie waren volgens de betrokkenen te streng. De KNLTB besloot na een evaluatie met VCL’s  om de regels rond het invallen tijden de competitie flink te versoepelen voor de Voorjaarscompetitie 2018. De verwachting is dat het in maar liefst 90 procent van de gevallen niet meer nodig is om dispensatie aan te vragen. Dat gaat het spelplezier zeer ten goede komen.

Onbeperkt competitie spelen

De VCL’s staan positief tegenover de plannen van de KNLTB om het voor spelers mogelijk te maken zonder dispensatie een onbeperkt aantal keren per week competitie te kunnen spelen. Hierdoor kunnen tennissers zonder aparte vrijstelling invallen bij elk team van de vereniging dat in de zogenoemde ‘bandbreedte’ van het eigen niveau speelt.

Bandbreedte verhoogd

Wat onveranderd blijft, is dat een tennisser die meer dan één keer speelt voor een hoger geklasseerd team, niet zonder dispensatie deel kan nemen aan wedstrijden van een lager geklasseerde ploeg. Wel zijn de voorwaarden van de bandbreedte versoepeld. Waar eerder in de klassenvolgordetabel een bandbreedte van 0,5 werd gehanteerd, is dit vanaf 2018 verhoogd naar 2,0.

De aanvragen voor dispensatie tijdens de afgelopen Voorjaarscompetitie betroffen vooral aanvragen rond bovenstaande veranderingen. De verwachting is dus dat dispensatieaanvraag in de regel bijna niet meer nodig zal zijn. Zo wordt invallen makkelijker en ondervinden teams veel minder moeite om een compleet team op de been te brengen.

Spelen voor meerdere verenigingen

Tennissers die voor twee verschillende verenigingen willen uitkomen hebben nog wel dispensatie nodig. De voorwaarde is dat voor beide ploegen geldt dat er op minimaal vier dagen wordt gespeeld en dat de tennisser niet voor een derde ploeg uitkomt.

VCL’s ontvangen meer informatie over het aanvragen van dispensaties zodra de indeling voor de Voorjaarscompetitie 2018 bekend is.

De uitleg van de versoepeling van de invallersregeling vind je hier. Alle dispensatievoorwaarden kun je hier bekijken.