Compact spelen: hoe werkt het?

Compact spelen is dé oplossing om de competitie aantrekkelijker en beter planbaar te maken. Uit onderzoek blijkt dit de behoefte van vele tennissers. Compact spelen zorgt ook voor een verruiming van de baancapaciteit, waardoor meer spelers competitie kunnen spelen of vrij kunnen spelen tijdens de competitieperiode. Ook tijdens de KNLTB Najaarscompetitie wordt er compact gespeeld.

In het kader van Competitie Nieuwe Stijl is dit jaar in de Voorjaarscompetitie daarom voor het eerst Compact Spelen ingevoerd. Verenigingen konden ervoor kiezen om bij thuiswedstrijden compact te spelen. Deze keuze werd door 102 clubs gemaakt, waardoor zo’n 16.000 tennissers hiermee in aanraking zijn gekomen. 

Compact spelen tijdens Najaarscompetitie

Ook in de Najaarscompetitie kan een vereniging ervoor kiezen om compact te gaan spelen. 159 clubs hebben hiervoor gekozen. In dat geval geldt compact spelen voor alle thuiswedstrijden van alle ploegen in alle competities tijdens de hele competitieperiode. Als een vereniging kiest voor compact spelen is dit vanaf 8 dagen voor de eerste speeldatum zichtbaar in de wedstrijddetails via MijnKNLTB (let op: niet in de mobiele MijnKNLTB-app).

Wat is ‘Compact Spelen’?

Compact spelen houdt in dat het Beslissend Punt Systeem (BPS) wordt toegepast bij een 40-40 stand en een wedstrijdtiebreak wordt toegepast bij een 1-1 stand in sets. De wedstrijdtiebreak vervangt de derde set en wordt tot en met 10 punten gespeeld, met 2 punten verschil ten opzichte van de tegenspeler. Bij het beslissende punt bepaalt de ontvanger aan welke kant het beslissend punt wordt gespeeld. In een gemengddubbelspel moet de speler van hetzelfde geslacht als de serveerder het beslissend punt ontvangen. De spelers van het ontvangende team mogen niet van plaats wisselen bij het ontvangen van het beslissend punt.