Subsidieregeling duurzaamheid, schrijf je op tijd in

Vanaf 2 januari 2017 kunnen sportclubs voor de tweede keer inschrijven op de Subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Het ministerie van VWS startte vorig jaar met de regeling, die een forse impuls voor een duurzamer beleid op sportaccommodaties moet betekenen. Op 2 januari is wederom een totaalbedrag van zes miljoen euro beschikbaar voor duurzaamheidsmaatregelen van sportclubs en wederom geldt; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. 

Tot en met 2015 bestond de Ecotaks, waarmee verenigingen tot zo’n vijftig procent van de belasting op energieverbruik konden terugvragen. Het resultaat was echter dat de grootste bedragen naar de grootste verbruikers gingen, terwijl VWS zocht naar een manier om het verbruik terug te dringen en verduurzaming te promoten. De oplossing is de nieuwe subsidieregeling, die vooral clubs tegemoetkomt die investeren in duurzaamheidsmaatregelen zoals de aanschaf van ledverlichting, zonnepanelen en betere isolatie. Met de regeling is het mogelijk tot aan 25% van de duurzaamheidsinvesteringen in materiaal terug te krijgen, wat de terugverdientijd van die investeringen aanzienlijk verkort.

Op de website Sport.nl/Voorclubs wordt uitgebreid uitgelegd hoe de subsidieregeling werkt en welke maatregelen precies in aanmerking komen voor subsidie. De regeling aanvragen kan op de website van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland.  Ervaringen van vorig jaar leren dat het verstandig is er na de start op 2 januari op tijd bij te zijn, want het totaalbedrag is snel verdeeld.

Energiescan

De KNLTB adviseert verenigingen altijd eerst een energiescan op de club te laten uitvoeren voordat iets op het gebied van duurzaamheid ondernomen wordt. De KNLTB werkt samen met Klimaatroute, die verenigingen en bedrijven van onafhankelijk advies voorziet op gebied van energiebesparing. Een energiescan zet op een rijtje op welke vlakken tennisverenigingen kosten kunnen besparen. De energiescan van Klimaatroute is onafhankelijk en geeft een specifiek overzicht van welke maatregelen de meeste energiebesparing oplevert. Zo kunnen verenigingen gerichte investeringen doen. De energiescan van Klimaatroute kost € 750,- (ex BTW). Verenigingen die daadwerkelijk investeren in duurzaamheid en dus gebruikmaken van de duurzaamheidsregeling, krijgen bovenop de subsidie een bedrag van € 500,- terug voor de uitvoering van de energiescan. Benieuwd naar hoe een energiescan eruitziet? Bekijk een voorbeeld van een energiescan.