Wapen in strijd tegen ledenuitstroom: KNLTB Club Analytics

Jarenlang waren er vooral vermoedens. De afmeldmonitor gaf jaarlijks weliswaar een algemeen inzicht, maar op clubniveau was het toch enigszins gissen waarom mensen hun tennislidmaatschap opzegden. Na marktonderzoek door VODW en de KNLTB heeft de tennisbond echter glashelder in beeld welke redenen er ten grondslag liggen aan die uitstroom. Hoe brengt de bond dat in beeld? Met behulp van het nieuw ontwikkelde KNLTB Club Analytics.

Er kon worden geconstateerd dat een club er ten opzichte van het jaar ervoor vijftig leden bij had, of er dertig moest inleveren. Maar aan verdere analyse van die gegevens werd niet of nauwelijks gedaan. Vanaf nu krijgen clubs echter veel meer grip op hun ledenbestand én op het behoud ervan. Na een onderzoek van de ledenadministraties van alle 1700 tennisverenigingen in Nederland stelden de KNLTB en marktonderzoeker VODW in de afgelopen maanden namelijk het zogeheten Club Analytics samen. Na een analyse op basis van onder meer ‘logistische regressie’, ’datamining met een beslissingsboom’ en meer vaktermen die je direct weer kunt vergeten, is het systeem nu gebruiksvriendelijk. Met een simpele klik in de computer is nu de in- en uitstroom per vereniging op te roepen. 

‘Wetmatigheden’

Met het nieuwe systeem kunnen clubfunctionarissen in één oogopslag zien wat voor leden het afgelopen jaar (meetmoment 1 april 2014-1 april 2015) hun lidmaatschap opzegden. De uitstroomanalyse leert verenigingen vooral hoe ze leden kunnen behouden. “We hebben enkele ‘wetmatigheden’ geconstateerd. Daar moeten we met z’n allen op inspelen”, aldus Arie Martijn Schenk, Verenigingsadviseur in het district IJmond en Leiden. Hij heeft al de nodige verenigingen ingewijd in de ‘geheimen’ van Club Analytics. Bij die clubs is nu duidelijk dat onder meer de leeftijd van invloed is op de uitstroom. De kans is groter dat een jeugdlid opzegt, ouderen haken procentueel gezien aanzienlijk minder vaak af. Ook is duidelijk dat een actief lid veel langer bij de club blijft. 

Contact met Verenigingsadviseur

Het is belangrijke informatie, maar elke club is anders en mede daarom is uitleg van de analyseresultaten minsten zo belangrijk. Schenk: “Natuurlijk kunnen we iedere vereniging de gegevens zo toe mailen, maar ze vragen toch wel om enige toelichting. Als wij een en ander uitleggen, dan kan je de uitkomsten ook beter doorgronden.” Vandaar ook dat Schenk verenigingen oproept om voor dit onderwerp vooral contact te zoeken met hun eigen Verenigingsadviseur.

Vergelijken met andere clubs

Een eerste blik op KNLTB Club Analytics werd de verenigingen afgelopen zomer in Rosmalen gegund. Daar zag het systeem het levenslicht. De kleine 300 clubs die tijdens de Actieweek het grastoernooi Topshelf Open bezochten en in gesprek gingen met de KNLTB-vertegenwoordigers ter plekke, konden ook een blik werpen op de voor hun vereniging relevante cijfers. De eerste verenigingen zijn al met de resultaten aan de slag gegaan.

Meer weten over de voordelen van Club Analytics? Lees er alles over in het onlangs uitgekomen nummer van Centre Court Magazine.