Bekendmaking speelsterktes 2016 op 13 november

Op 13 november 2015 maakt de KNLTB de nieuwe speelsterkte voor 2016 bekend. Jaarlijks bepaalt de KNLTB door middel van de speelsterkte de tennisvaardigheid voor alle leden. Dit gebeurt op basis van het Dynamisch Speelsterkte Systeem (DSS), waarbij daadwerkelijk geleverde prestaties, in wedstrijden die onder verantwoording van de KNLTB worden georganiseerd, het uitgangspunt zijn.

De speelsterktes voor 2016 worden bepaald aan de hand van de eindejaarsrating op basis van het DSS. Deze eindejaarsrating wordt berekend in de week van 9 tot en met 13 november 2015. Voordat deze berekening plaatsvindt, wordt eerst bekeken of spelers met een lage speelsterkte een enorme sprong hebben gemaakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat met name categorie 9 spelers in de praktijk eigenlijk categorie 3, 4, 5 of 6 spelers waren. In het enkelspel heeft dit zeer negatieve resultaten voor tegenstanders tot gevolg. Deze tegenstanders krijgen een reëler partijresultaat voor deze partijen toegekend. 

Het jaar voor de speelsterktebepaling loopt van half november tot half november. Op dat moment wordt de speelsterkte voor het nieuwe jaar vastgesteld en dit is gelijk ook het moment om aan een nieuw speelsterktejaar te beginnen. De huidige ledenpas met hierop de speelsterkte van 2015 kan tot en met 31 maart 2016 bij toernooien ter identificatie worden gebruikt.

Het kan voorkomen dat de nieuwe speelsterkte 2016 anders is dan de speler verwacht. In dat geval kan de speler rechtstreeks bij de KNLTB een speelsterktewijzigingsverzoek indienen. De speler hoeft dit verzoek dus niet meer via de vereniging in te dienen, zoals in het verleden het geval was.

De secretaris van de vereniging heeft meer informatie ontvangen over de procedure van de speelsterktebepaling 2016