KNLTB Vlag wapperen wind

LTV Randenbroek organiseert met MOVEmber succesvol toernooi in ‘risicovolle’ periode

Elk jaar zijn ze bij LTV Randenbroek afhankelijk van de weersomstandigheden. Maar sinds de eerste editie van het MOVEmber dubbeltoernooi, drie jaar geleden, zijn de weergoden de deelnemers en de organisatie goedgezind. En daarmee heeft de Amersfoortse club goud in handen, want met inmiddels ruim zeshonderd deelnemers is de animo naar een buitentoernooi in de maand november groot.

Toernooileider Erik Masteling erkent dat er enige vorm van geluk bij komt kijken. “We hebben elk jaar nog mazzel gehad met het weer. Twee weken voordat het toernooi begint bekijken we de weersverwachtingen en die voorspelling nemen wij mee in onze planning. Onze smashcourtbanen zijn daarnaast prima bestand tegen wat regenbuien. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om voor een beperkt aantal wedstrijden naar binnen uit te wijken.”

Zo net na het slot van de Najaarscompetitie is het MOVEmber toernooi volgens Masteling ideaal geschikt om in de buitenlucht leuke wedstrijden te blijven tennissen. “We zijn de enige club in de regio die het aandurft om rond deze tijd een buitentoernooi te organiseren voor de tennissers tussen speelsterkte 5 en 9. Er is veel behoefte om zo lang mogelijk competitief te blijven tennissen. Ook na de Najaarscompetitie. Drie jaar geleden gokten we op zo’n 250 deelnemers, maar toen kwamen we gelijk al uit op 478. Nu doen er zeshonderd tennissers mee en zitten we in de huidige opzet aan ons plafond. Dat geeft wel aan dat er vraag naar is.”

Compact spelen positief ontvangen

Het toernooi, waarbij de deelnemers worden ingedeeld in poules, duurt in totaal tien dagen. Tot de halve finale wordt er getennist volgens de principes van compact spelen; het spelen van een beslissend punt bij de 40-40 stand en in het geval van een derde set een beslissende wedstrijdtiebreak (tot en met 10 punten, 2 punten verschil). “Die manier van spelen werd door de deelnemers positief ontvangen”, weet Masteling. “Voor een aantal tennissers was het even schakelen. Maar over het algemeen wen je er snel aan. Het levert ons als toernooileiding flink wat ruimte op in ons schema, waardoor wij meer wedstrijden op een dag kunnen inplannen. Doordat er in poules getennist wordt speelt elke deelnemer hoe dan ook twee en soms ook drie of meer  wedstrijden.”

LTV Randenbroek luistert ook zeker naar de feedback om het toernooi nog meer aan te laten sluiten op de wensen van de deelnemers. “Vanaf de finales spelen we de duels op de traditionele manier. Een aantal deelnemers vroeg of dat wellicht al kon vanaf de halve finales. Dat zijn punten die we in overweging nemen. Net zoals we kijken naar de mogelijkheden om wellicht een extra speeldag toe te voegen, om doordeweeks wat meer speelruimte te hebben.”

En wat als de weervoorspelling plotseling tegen zit? “Tja, dan zullen we moeten kijken wat het beste is. We kunnen uitwijken naar binnen, maar kunnen daar niet alle wedstrijden afwerken. Als het qua weer écht een grote ellende wordt, dan zullen we het toernooi moeten inkorten. Maar gelukkig is dat nog niet aan de orde geweest.”