KNLTB Vlag wapperen wind

Gelderse clubs houden samen 45+ leden fit op de baan met Tennis Fit

Tennis Fit: een speciaal programma voor tennisleden boven de 45 jaar om op een laagdrempelige, fysiek verantwoorde manier te blijven tennissen. Bert van der Wolf had het al lang op zijn persoonlijke agenda staan. De voormalig voorzitter van TV Haaften, nu vooral betrokken lid en gelicenseerde tennisleraar, besloot er nu werk van te maken. Hij legde contact met andere tennisverenigingen in de gemeente West Betuwe en ging aan de slag. Nu is er een jaarlijks traject van elf speelmomenten waarop 45+ leden samenkomen om onder begeleiding een balletje te slaan.

Ongeveer een derde van alle Nederlandse tennisleden is tussen de 45 en de 64 jaar en de uitstroom onder die groep is relatief groot, vooral door blessures. “Maar dat is niet de enige reden”, weet Van der Wolf. “Wij zagen op onze club dat de 45+ doelgroep steeds minder ruimte werd geboden om te tennissen. Er kwamen steeds meer tennissers uit de ‘middengroep’, mensen van 35+, veelal ouders van jeugdleden, die fanatiek speelden en beter wilden worden. Zij kwamen ook in steeds grotere getalen op de tossavonden af. Het niveauverschil tussen hen en oudere spelers groeide, waardoor de oudere doelgroep sneller afhaakte.”

Dat relatief veel 45+ leden de tennissport verlaten is jammer, juist omdat de sport tot op hoge leeftijd beoefend kan worden. Met Tennis Fit wordt daarom voldoende aandacht besteed aan tennis, maar ook aan verantwoord bewegen. Zaken als een goede warming-up, speltechnisch advies en informatie vanuit experts zijn allemaal onderdelen. Zo wordt regelmatig een fysiotherapeut betrokken die de fysieke gesteldheid van de deelnemers goed in het oog houdt en bijvoorbeeld zorgt dat de warming-up verantwoord verloopt.

Samenwerking

Van der Wolf zocht contact met omliggende verenigingen om te kijken of er in samenwerking iets voor oudere tennisleden kon worden georganiseerd. De meeste tennisclubs in de gemeente, die in 2019 na een herindeling doorgaat als gemeente West Betuwe, zijn immers te klein om Tennis Fit volledig zelf op poten te zetten. Tijdens een informatieavond lichtte Van der Wolf zijn plannen toe. Ook de KNLTB kwam langs om de kansen en mogelijkheden van Tennis Fit inzichtelijk te maken. Natuurlijk kwamen er vragen, maar er was vooral veel positieve energie. “Enkele tennisleraren vroegen zich af of dit niet ten koste ging van hun eigen lesmateriaal. We konden echter vrij snel concrete plannen maken met de clubs die wilden meedoen.”

Welzijn West Betuwe

Momenteel werken vijf clubs in de regio samen om Tennis Fit te organiseren: Tennisvereniging Haaften, Tennisvereniging Rhelico, Tennisvereniging Ophemert, Tennisclub Varik Heesselt en Tennisvereniging Waardenburg. Van der Wolf legde contact met de gemeentelijke organisatie Welzijn West Betuwe. Zij wilden zich maar wat graag inzetten om Tennis Fit van de grond te krijgen. “Dat maakte de organisatie van Tennis Fit makkelijker”, weet Van der Wolf. “Zo’n partij die er objectief in staat, maakt het eenvoudiger om de clubs aan elkaar te verbinden. En ze nemen een behoorlijk deel van de administratie voor hun rekening.”

Van der Wolf, die zelf de workshop Tennis Fit voor tennisleraren deed, organiseerde in het verleden al veel voor de jeugd, maar deze doelgroep is iets anders. Ook daarom was het prettig om te kunnen sparren met Welzijn West Betuwe. “Ze kennen heel veel ouderen in de gemeente en hebben veel contact met partijen als fysiotherapeuten en begeleiders en met hun kanalen konden ze Tennis Fit ook goed promoten. Hun netwerk is nu eenmaal zo veel groter dan dat van één van de clubs.”

‘Eigen broek ophouden’

Na twee geslaagde pilots staat Tennis Fit in de West Betuwe stevig. Er wordt gespeeld met speciale ballen en de regels zijn zo aangepast dat het voor alle deelnemers leuk en aantrekkelijk is om mee te doen. “Ik kreeg last van blessures, dus wilde ik dit eens uitproberen”, zegt deelnemer Klazien Noorlander (65) uit Varik. “Ik heb het nog best druk, maar dit is wel erg leuk!” Anne de Groot (70) uit Ophemert is al even enthousiast. Ik heb tot mijn zestigste gehandbald en sta nu een paar keer per week op de tennisbaan. Ik vind het erg leerzaam. Dat rekken en strekken blijf ik zeker doen.”

Het Tennis Fit-traject omvat nu in totaal elf weken, waarin de geïnteresseerden via een strippenkaart-systeem acht maal kunnen deelnemen. “Gemiddeld zijn per keer zo’n tien mensen aanwezig”, aldus Van der Wolf. “Dat mogen zelfs mensen zijn die nu geen tennislid zijn, maar over het algemeen zijn het wel allemaal tennisleden. We proberen het elke keer op de banen van een andere club te doen. Nu is het zaak dat het geheel nog wel iets gaat groeien, zodat het op termijn ook de eigen broek kan ophouden. Tussen de 12 en 16 mensen per keer, dat zou mooi zijn. Dat past ook goed bij de capaciteit van de meeste verenigingen.”

Ben jij tennisleraar en wil je zelf de workshop Tennis Fit doen? Bekijk de beschikbare data en schrijf je in!