KNLTB Vlag wapperen wind

Bewuste voedingskeuze TC Bas Dongen draagt maatschappelijk én financieel bij

Gezonde voeding in sportkantines. Het is een onderwerp waar steeds meer sportverenigingen bewuster mee omgaan. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat sporters behoefte hebben aan een gezonder assortiment in het clubhuis. Veel tennisverenigingen hebben inmiddels de vette snack en het suikerrijke snoepgoed naar de achtergrond verwezen en ingeruild voor een gezonder alternatief. TC Bas Dongen gaat nog een stapje verder. Het heeft van de kantine haast een culinair restaurant gemaakt en biedt producten aan van hoge kwaliteit. Daarmee heeft het ook nog eens de omzet flink verhoogd.

Beleving

Gekscherend noemt voorzitter Marcel van Hattum van Bas Dongen het clubhuis van de Brabantse vereniging het ‘grootste restaurant van het dorp’. “Vooral in het weekend en tijdens toernooien is het druk. Niet alleen tennissers, maar ook familieleden en vrienden komen naar de club en blijven vaak eten. Dat komt door de beleving die wij creëren. We schenken aandacht aan de kwaliteit van het eten, maar ook aan de aankleding. Het eten wordt altijd geserveerd met salade en het bestek is verpakt in een mooi hoesje met het clublogo erop. Daarnaast loopt het personeel, dat bij ons op de loonlijst staat en dus écht verstand heeft van horeca, rond in een mooie, eenduidige outfit.”

‘Omzet dertig procent gestegen’

Geen zak patat met een klodder mayonaise erop dus. Volgens Van Hattum hebben de clubbezoekers behoefte aan kwalitatief hoogstaande producten. De club heeft een zeer uitgebreide menukaart. Alleen het tostiassortiment al bestaat uit dertien verschillende producten. Het succes is ook terug te zien in de financiële cijfers. “Als ik de omzet vergelijk met een jaar of tien geleden, toen we nog niet bezig waren met goede en gezonde voeding, is deze met twintig á dertig procent gestegen. We merken ook dat de leden anders zijn gaan denken. Zij kiezen nu veel sneller voor een fruitdrank dan voor sinas of cola. Er is gewoon minder vraag naar. Langzaam maar zeker halen we dit soort producten uit ons assortiment. Maar de ongezonde producten helemaal schrappen zal waarschijnlijk nooit gebeuren. Er blijft altijd vraag naar cola en frikadellen.”

Kijkje in de keuken

De clubleiding van Bas Dongen straalt in alles uit dat gezonde voeding belangrijk is. Van Hattum: ”Tijdens wedstrijddagen staan er voor de jeugd fruitschalen klaar en wordt er geen alcohol genuttigd. Pas ná de wedstrijddag wordt er weer geschonken en uiteraard alleen aan 18+. Onze gemeente is daarnaast partner van Jongeren Op Gezond Gewicht (een organisatie die zich inzet voor gezonde leefstijl onder jongeren, red.) en wij sluiten als club ons daarbij aan. Zo houdt een voedingsdeskundige geregeld een presentatie over gezonde voeding. Verschillende clubs hebben letterlijk en figuurlijk een kijkje in onze keuken genomen om ervaringen op te doen voor de eigen vereniging.”

Speciaal voor sportverenigingen die bezig zijn met bewuste voeding in de kantine, is er het programma Team:Fit. Het is onderdeel van JJOG. Hoewel Bas Dongen geen Team:Fit-vereniging is, overweegt voorzitter Van Hattum dit in de toekomst wél te worden. “Elk initiatief dat positief bijdraagt aan de gezondheid van onze leden wordt ondersteund. We hebben destijds niet overwogen om een Team:Fit-vereniging te worden, maar daar kan in de toekomst verandering in komen.”

Kleine aanpassing maakt al verschil

Van Hattum kan begrijpen dat clubs met weinig financiële middelen niet net zo kunnen uitpakken als Bas Dongen doet. Desondanks benadrukt dat de voorzitter dat ook kleine aanpassingen al verschil kunnen maken. “Bijvoorbeeld door fruit en alternatieven voor zoete dranken aan te bieden. Ook de tennistrainer kan de kinderen bijbrengen hoe belangrijk gezonde voeding is. Voorbeelden van toptennis over hoe zij met voeding omgaan werken doorgaans goed. Ik kan het elke vereniging aanraden. Niet alleen uit maatschappelijk oogpunt, maar ook wat betreft de financiën.”