Tennis in de hal indoor binnen

KNLTB breidt Hallenplan voor meer indoor tennis in de winterperiode uit

De KNLTB breidt, in navolging van een succesvol eerste jaar, de samenwerking middels het hallenplan uit. De afgelopen periode heeft de KNLTB gesignaleerd dat er een aantal ontwikkelingen is dat een negatief effect hebben op het Nederlandse tennislandschap, waaronder het spelen van wedstrijden en trainen op ieder niveau bij indoor tennislocaties. Zo verdwijnen er steeds meer indoorbanen en locaties.  

De exploitatiekosten van indoor tennisbanen liggen hoog en er kan met bijvoorbeeld trampolineparken, bowlingbanen, of padelbanen meer omzet gedraaid worden dan met de verhuur van tennisbanen. Ook een andere bestemming richting vastgoed is vaak lucratiever. Dit is niet goed voor tennis in Nederland, niet voor halexploitanten en ook niet voor tennisleraren. Kortom, dit gaat de KNLTB aan het hart. 

Door een intensieve samenwerking aan te gaan met tennishallen én een financiële garantie te bieden, streven we naar een duurzame relatie met verschillende tennishallen. Zodat alle tennisliefhebbers de komende jaren gebruik kunnen blijven van de indoor tennisfaciliteiten die ons land rijk is.  

Daarnaast zien we dat er gedurende de winterperiode het aanbod van (indoor)wedstrijden vele malen lager ligt dan in de zomer. Hierdoor is de mogelijkheid om wedstrijden te spelen in de winter minder vanzelfsprekend. Dat is jammer, want tennis is immers leuker als je wedstrijden speelt!

Het plan

De KNLTB wil op een aantal locaties, geografisch goed verspreid over het land, voor bij voorkeur minimaal 12 weekenden (medio okt tot eind maart) een overeenkomst aangaan voor de huur van bij voorkeur minimaal 4 banen per locatie (zaterdag tussen 8.00u en 20.00u en zondag tussen 8.00u en 17.00u). De KNLTB staat garant voor de afgesproken uren. De tennishal zorgt in deze gereserveerde momenten, in samenwerking met de KNLTB voor georganiseerde wedstrijden en toernooien, inclusief wedstrijdleiding. Hiermee heeft de hal gegarandeerde inkomsten en wordt het aanbod voor het spelen van toernooien en wedstrijden voor tennisliefhebbers groter. Voor de tennishallen biedt het organiseren van wedstrijden ook een extra mogelijkheid tot inkomsten via horeca. De inschrijfgelden voor deze toernooien en wedstrijden vloeien terug naar de KNLTB om de voorfinanciering zoveel mogelijk terug te verdienen.  

Om tot een keuze te komen, gaat de KNLTB alle indoorlocaties in Nederland aanschrijven en vragen hun interesse kenbaar te maken middels een pitch. Uiteindelijk zal de KNLTB in samenwerking met NMC Bright, als onafhankelijke partij, een keuze maken op basis van vooraf bepaalde criteria. Met deze hallen gaat de KNLTB een overeenkomst aan voor de winterperiode 2023/’24 met de intentie tot een langdurige samenwerking.  

Om te beoordelen of het zinvol is om een pitch in te dienen voor het hallenplan is een entreetoets gemaakt. Als alle onderstaande stellingen met een ‘Ja’ beantwoord kunnen worden, dan nodigen we je uit om een pitch in te dienen. Als er 1 of meerdere stellingen met ‘Nee’ beantwoord worden, dan voldoet de hal niet optimaal aan de wensen die de KNLTB voor ogen heeft. We nodigen je wel uit om een pitch in te dienen om een eventuele samenwerking te bespreken.

Entreetoets

* De tijden voor deze weekenden betreffen zaterdag tussen 8.00u en 20.00u en zondag tussen 8.00u en 17.00u in de periode medio oktober 2023 tot eind maart 2024.

** Indien niet opgeleid comité is het een voorwaarde dat er een VTL-opleiding wordt gevolgd.

Criteria

De selectiecommissie selecteert ingediende pitches op basis van verschillende criteria:

 • Kwaliteit tennishal
  • Aantal banen, ondergrond, kwaliteit van de banen, overige faciliteiten (o.a. horeca)
 • Beschikbaarheid functionarissen
  • Aanwezigheid van een verenigingstoernooileider.
 • Prijs en exclusiviteit
  • Prijs per baan per uur
  • Beschikbaarheid (aantal weken, uren in het weekend)
  • Exclusiviteit
  • Onderverhuur door KNLTB
 • Samenwerking
  • Commitment

Globale planning

* Deze planning is onder voorbehoud. De KNLTB behoudt zich het recht om deze planning gedurende de uitvoering van het KNLTB Hallenplan.

Pitch

Heb je interesse? Via de landingspagina van NMC Bright kan je dit kenbaar maken en een pitch indienen.

De aanmeldperiode loopt van woensdag 8 maart tot en met zondag 26 maart. Hierna worden alle pitches besproken in een commissie om tot een selectie te komen. Medio april hopen we de selectie te kunnen communiceren.

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jarno Zwier via toptennis@knltb.nl.