tenniskids groen dubbel

Jaarkalender als solide basis: stap voor stap naar Alles-in-1

Het aantal tennis- en padelleden zit in de lift, ook bij de jeugd. Dat is inmiddels bij iedereen wel bekend. Dat is een geweldige ontwikkeling, maar nu is het wel zaak deze nieuwe jeugdleden te behouden. Een Alles-in-1 lidmaatschap kan daarvoor een belangrijk hulpmiddel zijn. Dat betekent overigens niet dat verenigingen van de één op de andere dag hun lidmaatschap compleet anders moeten vormgeven, weet Alexander Nonnekes, programmamanager Jeugd bij de KNLTB. Tijdens de KNLTB Digitale Congresweek zal er tijdens een rondetafelgesprek veel aandacht zijn voor Alles-in-1. “Verenigingen kunnen het stap voor stap aanpakken. Begin bijvoorbeeld met het maken van een jaarkalender waarop je alle evenementen en toernooien zet die in het jaar gaan plaatsvinden en waar jeugd aan kan meedoen.”

Want een lidmaatschap moet meer bieden dan alleen les. Kinderen gaan niet op tennisles, maar op tennis, inclusief competitie, toernooien en andere leuke activiteiten, zo luidt de visie van de KNLTB. Vanuit die gedachte werd enkele jaren geleden het Tennis Alles-in-1-principe ontwikkeld. Daarmee doen leden in ieder geval automatisch mee aan de competitie. Deelname aan toernooien, tennisles en andere evenementen kan nog aan dat pakket worden toegevoegd, waardoor leden nog vaker op het tennispark zijn en de binding tussen de vereniging en de jeugdleden sterker wordt. Naast de waarde op het gebied van ledenbehoud, biedt zo’n lidmaatschap de vereniging, de leden en de ouders veel meer overzicht. Jeugdleden hoeven niet meer overal apart voor te worden aangemeld. Er is één lidmaatschap, waarmee ze deelnemen aan alle activiteiten.

Downloaden, invullen, verspreiden

“Alles-in-1 kan verenigingen helpen om jeugdleden langer te behouden. Maar er zijn zeker meer wegen die naar Rome leiden en verenigingen moeten vooral doen wat nu binnen hun mogelijkheden ligt en waar zij klaar voor zijn”, zegt Nonnekes. Ga je als vereniging het Alles-in-1-lidmaatschap volledig invoeren, dan zit daar best wat werk in. Daarbij kunnen verenigingen wel veel ondersteuning krijgen. Om meteen de juiste keuzes te maken en te putten uit de ervaring van de ruim 300 verenigingen die nu al werken met Alles-in-1, wordt er via de KNLTB kosteloze procesbegeleiding aangeboden. Voor verenigingen die iets geleidelijker willen beginnen, kan het in gebruik nemen van de al genoemde jaarkalender een goede, laagdrempelige start zijn.

“Een jaarkalender of halfjaarkalender waar alle evenementen op staan vermeld, dient verschillende doelen”, legt Nonnekes uit. “Ouders weten op deze manier vroegtijdig wanneer bijvoorbeeld het pannenkoekentoernooi of het ouder-kind-toernooi staat gepland en kunnen er rekening mee houden in hun agenda. Je kunt toernooitjes en andere evenementen ook indelen op leeftijdscategorie, simpel door op de kalender een rood, oranje of groen balletje toe te voegen. Dat heb ik bij verschillende verenigingen al gezien, dat biedt veel overzicht. Bovendien helpt een kalender de vereniging om tijdig voor een specifiek evenement vrijwilligers te werven. Vaak werkt dat beter dan ouders bijvoorbeeld direct vragen voor een rol in de Jeugdcommissie. Een kalender-format kunnen verenigingen overigens eenvoudig downloaden hier op Centrecourt.nl. Daarna is het een kwestie van invullen en verspreiden.”

‘Nieuwe leden kennen evenementen nauwelijks’

Vervolgens kan de kalender een basis vormen voor de start van Alles-in-1-aanbod. “Verenigingen die de kalender hebben staan, kunnen erover nadenken om leden automatisch te gaan aanmelden voor de evenementen. Kinderen zijn ingedeeld voor de evenementen op de kalender, tenzij ze zich afmelden. Uiteindelijk is dat ook een belangrijk element van het Alles-in-1-principe. De essentie van Alles-in-1 is een lidmaatschap met automatische deelname aan de competitie, maar daar kun je stap voor stap komen. Je begint met automatische aanmelding voor het pannenkoekentoernooi, in een later stadium doe je dat ook voor de clubkampioenschappen en een jaar later geldt het voor de competitie.”

In 2022 kan een jaarkalender om nog een reden veel betekenen: “We willen de jeugd en ouders er ook simpelweg op wijzen dat deze evenementen er zijn, dat  ze weer georganiseerd mogen worden. Na twee jaar die veel in het teken stonden van Covid-19, is het lang niet voor iedereen vanzelfsprekend dat deze evenementen er zijn. Een tennisleraar vertelde mij laatst dat hij al lesgeeft aan nieuwe jeugdleden die van het bestaan van de gezellige evenementen waar zowel ouders als kinderen aan meedoen, zoals een ouder-kind-toernooi, nauwelijks weet hebben. Zij zijn ergens in de afgelopen twee jaar lid geworden en hebben dat niet meegemaakt. Een kalender maakt voor hen inzichtelijk wat er in een normaal seizoen allemaal op het programma staat, waar ze aan mee kunnen doen.”   

Alles-in-1 komt dus ook uitgebreid aan bod tijdens de KNLTB Digitale Congresweek. Verengingsbestuurders, andere vrijwilligers en leraren kunnen zich gratis inschrijven. Heb jij je nog niet aangemeld? Doe dat dan hier!