TV De Heksenmeppers maakt optimaal gebruik van Vriendjesmaand

De KNLTB bombardeerde april tot Vriendjesmaand, waarin tennisleraren- en verenigingen meer nieuwe jeugdleden konden werven. Het idee was eenvoudig: huidige jeugdleden mochten hun vriendje, vriendinnetje, broertje of zusje meenemen naar een tennis- of introductieles, zodat zij net zo enthousiast zouden worden over tennis. Bij TV De Heksenmeppers in het Utrechtse Oudewater was het een succes.

De tennisleraar staat in direct contact  met de jeugdleden en hun vriendjes en vriendinnetjes en speelt daarom een belangrijke rol in de Vriendjesmaand. Rob van der Draai, eigenaar van tennisschool Tennis4U en tennisleraar bij TV De Heksenmeppers, maakte zich sterk voor de Vriendjesmaand bij de vereniging. “We organiseerden een vriendjes- en vriendinnetjesochtend, maar door slecht weer moesten we deze tot twee keer toe verplaatsen. Ik was bang dat deze verplaatsingen ons deelnemers zouden kosten, maar het aantal vriendjes en vriendinnetjes bleef groeien. Uiteindelijk stonden we op zondag 18 april, een prachtige, zonnige ochtend, met 90 kinderen op de baan. Van hen waren er 52 een vriendje of vriendinnetje van een bestaand lid.”

Begeleiders

Van der Draai had de ochtend bij TV De Heksenmeppers goed voorbereid. Meerdere jongeren die bij hem trainden of hadden getraind, wilden hem helpen en groepjes kinderen begeleiden. “Daardoor konden we acht banen gebruiken. ’s Ochtends zette ik alles klaar en zorgde ik ervoor dat iedere begeleider wist hoe zijn of haar programma eruitzag. Op twee banen lieten we de Tenniskids Rood verschillende circuitjes doen. Vier banen waren voor Oranje en de resterende twee voor Groen. Met hen deden we eerst wat drilloefeningen, waarbij begeleiders de bal aanspeelden en waardoor in hoog tempo veel gespeeld werd. Daarna deden we vormen waarbij ze lekker met elkaar konden spelen. Zo wilden we ze laten ervaren hoe leuk tennis is.”

De ochtend, die anderhalf uur duurde, was een daverend succes. Van der Draai blikt dan ook tevreden terug. “De kinderen waren superenthousiast, maar ook de ouders en de vereniging waren lovend. Van de 52 vriendjes en vriendinnetjes hebben zich er nu 10 aangemeld als lid, maar dat zullen er nog meer worden. Sommige kinderen hebben toegezegd lid te worden, maar maken deze jaargang eerst nog af bij hun huidige sport. Ook hebben we wekelijks een paar kinderen die nog eens mee willen doen met een tennisles.”

Aanwas van jeugdleden

Het succes van deze Vriendjesmaand bij TV De Heksenmeppers is in lijn met de enorme landelijke aanwas van jeugdleden van dit moment. De jongste jeugd kent ten opzichte van een jaar geleden een groei van 8,4 procent (peildatum 30 april). Bij TV De Heksenmeppers is het succes volgens Van der Draai deels te danken aan de hulp van de begeleiders en zijn aansturende rol. Dat is een goede tip voor andere verenigingen, die volgend jaar óók nieuwe jeugdleden willen werven met de Vriendjesmaand. “Ik stond zelf niet op de baan om tennisvormen te begeleiden, maar liep rond op de vereniging en had zodoende mijn handen vrij voor alle vragen van ouders en om de begeleiders aan te sturen. Dat werkte super!”

In totaal namen in april bijna 400 verenigingen deel aan de Vriendjesmaand en gingen 15.000 vriendjes, broertjes en zusjes van leden de baan op. En dit principe kun je als vereniging natuurlijk altijd toepassen, beperkt je vooral niet tot alleen april!