Typen laptop Computer

Let op, aanvragen gratis VOG doe je vanaf 1 juli met eHerkenning 2+

De KNLTB stimuleert verenigingen om zoveel mogelijk te werken met vrijwilligers met een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Hiermee kunnen vrijwilligers aantonen dat ze in het verleden geen strafbare feiten hebben gepleegd of dat bepaald gedrag uit het verleden de uitvoering van vrijwilligerstaken in de weg staat. Een VOG biedt geen garanties, maar is wel een belangrijke stap in de bestrijding en voorkoming van grensoverschrijdend gedrag. Voor verenigingen geldt bovendien nog steeds dat zij de VOG voor vrijwilligers gratis kunnen aanvragen. Daarvoor geldt vanaf 1 juli echter wel een ander niveau eHerkenning, namelijk 2+ (EH2+). Het is belangrijk tijdig te regelen dat je daarvan gebruik kan maken.

Door gebruik te maken van eHerkenning kunnen ondernemers en andere organisaties veilig inloggen op sites van de overheid om online zaken te regelen. Overheidsorganisaties weten zo zeker dat je bent wie je zegt te zijn en jij weet zeker dat je inlogt op een betrouwbare website. Hoe hoger het eHerkenningsniveau, hoe meer gevoelige informatie je kunt uitwisselen. En het eHerkenningsniveau voor de aanvraag van een VOG wordt binnenkort dus verhoogd van 1 naar 2+.

Wat moet je als vereniging nu doen? Eigenlijk is dat niet ingewikkeld. Als je eHerkenning nog niet gebruikt, kun je het op de website eherkenning.nl aanvragen met behulp van een overzichtelijk stappenplan. Upgraden van het eHerkenningsniveau kan op dezelfde website. Hier wordt helder uitgelegd hoe je dan te werk gaat. De kosten voor upgraden bedragen ongeveer €35,-, afhankelijk van de aanbieder. Je kunt als verenging zelf een keuze maken uit de beschikbare aanbieders.

Op deze pagina vind je meer informatie over het Fair Play-beleid van de KNLTB en de VOG.