Tenniskids Rood training

TV VEGO en Apeldoornse Tennis Federatie bieden jeugd totaalpakket van tennis

Door het coronavirus zitten veel kinderen noodgedwongen thuis. TV VEGO bood een helpende hand: negen weken lang, eens per week, mogen kinderen gratis komen tennissen op de banen van de tennisvereniging uit Apeldoorn Zuid. Het initiatief is populair, want al bijna 150 kinderen meldden zich aan. Ook voor de kinderen die al meer gedreven tennissers zijn, heeft Apeldoorn met haar KNLTB instroomtrainingen een mooi aanbod.

Een krantenbericht over mentale problemen van jongeren zette Eric van Bruggen, verantwoordelijk voor de commerciële zaken van TV VEGO, aan het denken. Hun tennispark zou toch uitkomst kunnen bieden? Zo gezegd, zo gedaan. De kinderen uit Apeldoorn Zuid mogen negen weken lang, één dag per week, gratis komen tennissen. “De gemeente vond het een heel goed idee en wilde het plan ondersteunen met subsidie”, aldus Van Bruggen. “Ook ging ik naar basisscholen in Apeldoorn Zuid. Ik raadde ze aan om hun leerlingen een uitnodigende mail met een flyer te sturen, met daarin ons gratis tennisaanbod en een 06-nummer dat ik speciaal voor deze actie geregeld had. Door een appje te sturen, konden kinderen zich heel laagdrempelig aanmelden.”

Kratten vol vers fruit

Naast de gemeente en de basisscholen klopte Van Bruggen ook aan bij de plaatselijke Albert Heijn. “De manager was echt laaiend enthousiast. Nu rij ik er iedere maandag naartoe en haal ik kratten vol met vers fruit op, vaak twee stuks per kind. Niet voor iedereen is een volle fruitschaal vanzelfsprekend, dus dat geeft erg veel voldoening.”

Het gratis tennisaanbod is een van de vele acties die TV VEGO de laatste tijd op touw heeft gezet. Na een succesvol tijdelijk winterabonnement, werpen ook de mails en het nieuwe 06-nummer inmiddels hun vruchten af. Er doen al 142 kinderen mee aan het initiatief dat in twee weken tijd bedacht en startklaar gemaakt is. Iets soortgelijks is volgens Van Bruggen dan ook voor iedere tennisvereniging haalbaar. En hoewel de actie van begin af aan bedoeld is om kinderen weer te laten sporten, is het mooi als sommigen straks daadwerkelijk lid worden. “We doen ze na acht weken wel een aanbod om te blijven. Ze krijgen dan een goodiebag met daarin onder andere een lidmaatschapsaanbieding en een KNLTB-relatiegeschenk.”

Extra trainingsmogelijkheid

Op dit moment heeft TV VEGO niet alleen voor de recreatieve tennisser een plekje, ook vinden er een aantal KNLTB instroomtrainingen plaats op de vereniging. Hiermee krijgt gedreven jeugd, afkomstig van meerdere verenigingen in Apeldoorn, een extra trainingsmogelijkheid aangeboden naast hun eigen clubtraining. Bewegingsvaardigheid is hierbij een belangrijk onderdeel. In Apeldoorn zijn de instroomtrainingen normaal gesproken in een hal, maar die is momenteel gesloten. De tennisparken van TC Sprenkelaar en TV VEGO boden de oplossing. Van Bruggen: “De Apeldoornse Tennis Federatie benaderde mij of ze hun instroomtrainingen op onze banen mochten geven. Natuurlijk zei ik ja. Het mag zelfs gratis!”

Vanuit de Apeldoornse Tennis Federatie verzorgt Leon Metsemakers de KNLTB instroomtraining. Een prettige samenwerking met de clubtrainers is voor hem van groot belang. “De kinderen die meedoen aan de instroomtrainingen, zijn afkomstig van meerdere clubs uit Apeldoorn. Op voorspeeldagen wordt beoordeeld welke kinderen in aanmerking komen voor de instroomtrainingen. Dan is het wel belangrijk dat de clubtrainers hun jonge tennissers daadwerkelijk stimuleren om mee te  doen aan cluboverstijgende instroomtrainingen.”

Filmpjes en oudergesprekken

Als instroomleraar wil Metsemakers niet boven de clubtrainers staan. Gezamenlijk bieden ze het kind een zo goed mogelijke tennisopleiding. “Binnenkort bel ik de meeste clubtrainers weer om te vragen of er zaken zijn die we samen moeten oppakken. Dat kan over van alles gaan, maar het kind staat altijd centraal in onze samenwerking. Ook de ouders zijn daarbij van belang. De instroomcommissie van de Apeldoornse Tennis Federatie maakt bijvoorbeeld filmpjes voor de ouders en is ook betrokken bij de communicatie naar hen toe. Die commissie ondersteunt mij hartstikke goed.”

Door gedreven spelers van verschillende verenigingen samen te brengen bij een extra trainingsmoment, blijven zij langer plezier houden in de sport en langer lid van hun eigen vereniging. Clubtrainers en clubs hebben er op den duur dan ook profijt van wanneer hun jeugdleden meedoen aan de KNLTB instroomtraining. “Als je talentvolle kinderen drie uur lang tegen elkaar laat spelen, worden ze sneller beter dan wanneer ze alleen maar op clubniveau trainen. Voor clubs is dat alleen maar goed, want zij krijgen door de instroomtrainingen betere tennissers en dus kan hun jeugd in competitieverband op een hoger niveau meedoen.”

Totaalpakket

De KNLTB instroomtraining en het gratis tennisaanbod zorgen ervoor dat Apeldoorn momenteel een prachtig totaalpakket voor de tennissende jeugd heeft. Zolang het nog nodig is, is Metsemakers dan ook erg dankbaar dat hij op de banen van TC Sprenkelaar en TV VEGO terecht kan. “Elke zaterdag om half negen ’s ochtends staan we er weer”, sluit hij af. “Zo houden we toch de contactmomenten met de kinderen en kunnen zij lekker blijven bewegen. Hopelijk doen er van alle Apeldoornse tennisverenigingen kinderen mee aan de voorspeeldagen van 2021!”