T.C. Venlo 3

Verenigingen met een volledige horecavergunning zijn weer open: bekijk de best practices!

Vanaf maandag 1 juni mogen veel verenigingen met een volledige horecavergunning de deuren van het clubhuis weer openstellen. Daarnaast mag er bij deze verenigingen ook weer wat gedronken worden op de terrassen. Hieronder lees je praktische voorbeelden van hoe verenigingen dat volgens de richtlijnen hebben aangepakt.  

Paul Hogenhout, eigenaar van Tennis Centre Duiven en tevens tennisleraar, kreeg vrij gemakkelijk groen licht van de gemeente om maandag 1 juni weer open te mogen. ‘’Direct nadat bekend werd dat de horeca weer open mocht heb ik contact gezocht met de gemeente of ook wij weer open zouden mogen, we hebben namelijk precies dezelfde vergunningen als de horeca in het dorp. De gemeente was het met ons eens en heeft aangegeven dat we, mits we alle voorzorgsmaatregelen in acht hadden genomen, afgelopen maandag vanaf 12 uur open mochten. Wij maken geen gebruik van de digitale ClubApp en dus reserveren alle leden telefonisch een baan bij ons. Op het moment dat ze nu bellen om een baan te reserveren vraag ik gelijk of ze daarna een uur een tafeltje op het terras willen hebben. Op deze manier kan iedereen die dat wil na afloop lekker een drankje drinken en zo voorkomen we dat het té druk wordt op het terras of in het clubhuis. Komt er niemand na het uur dan mogen de leden blijven zitten maar als andere leden een nieuwe reservering hebben dan zullen ze toch echt naar huis moeten gaan.’’ 

Het beheer van het clubhuis bij LTV Leusden is uitbesteed aan Perfect Café. Zij zorgen ervoor dat het clubhuis een sfeervolle plek is waar tennissers en squashers elkaar normaal gesproken tegenkomen voor een hapje en een drankje. De afgelopen periode is er veelvuldig contact geweest tussen de pachter en de gemeente Leusden over heropenen van het clubhuis. Inmiddels heeft de vereniging toestemming om het clubhuis weer te openen vanaf 1 juni. De pachter van Perfect Café beheert daarnaast ook nog Perfect Lunch, een lunchroom in het centrum van Leusden. De komende periode zal er meer verbinding worden gemaakt tussen de lunchroom en de tennisvereniging. Zo wordt er gekeken of er vanuit de lunchroom lunches voorbereid kunnen worden om de leden op de tennisvereniging uitgebreid te verzorgen. Op het terras is namelijk voldoende ruimte om na afloop van een tennispartij een lekkere lunch te nuttigen. Ook houdt het personeel van Perfect Café doordeweeks toezicht op de vrij spelende jeugd van de tennisvereniging. 

Bij Tennisvereniging OTV in Oosterbeek heeft uitbater en tennisleraar Arjen Knulst veel contact gehad met de gemeente alvorens hij te horen kreeg dat de kantine en het terras weer open mogen. ‘’Ondanks dat wij de juiste vergunningen hebben was het lang spannend of we 1 juni weer open zouden mogen. Gelukkig kregen we donderdagmiddag het verlossende woord. We hebben vervolgens bij de gemeente aangegeven dat we het terras per direct gaan vergroten waardoor we heel veel mensen kwijt kunnen en ook altijd voldoende afstand kunnen houden. Op deze manier hebben we zelfs afgelopen maandag een kleine openingsborrel kunnen houden om iedereen weer te verwelkomen. Vanzelfsprekend nemen we hierbij alle maatregelen in acht.’’ 

Ook voor Tennisclub Venlo was de afgelopen periode een lastige periode. Op zaterdag 7 maart werd er in het clubhuis Beej Soof Boave van T.C. Venlo nog een pubquiz georganiseerd voor meer dan 60 personen. Daarna viel alles stil. In de eerste weken werd er flink geklust en werd het clubhuis flink onder handen genomen. In de weken daarna is, Sofie Steegh, uitbaatster, een bezorgservice begonnen met borrelhapjes voor leden en andere mensen uit de gemeente. Daarnaast heeft ze veel nagedacht over de toekomst. Belangrijke vragen die daarbij naar boven kwamen waren: ‘Wat als ik weer open mag, hoe kan ik dan toch genoeg omzet genereren op een veilige manier en vooral, hoe krijg ik die gezelligheid weer terug op het terras?  

Inmiddels is het zover! Ook Beej Soof Boave in Venlo mocht maandag open voor gasten. “We voldoen aan alle voorwaarden. Tafeltjes staan 1.5 meter uit elkaar met overal een druivenboompje er tussen, overal hangen informatieborden en staan statafels met desinfectiemiddelen. Een groot plexiglazen scherm hangt voor mijn kassa en er is een looproute gemaakt op het terras” legt de Sofie uit. “We hebben een groot terras met 30 zitplaatsen, wat ook nog makkelijk kan worden uitgebreid. Dus er is plek genoeg voor iedereen. De ruimte binnen houd ik voorlopig nog even dicht voor de veiligheid”.  

Naast het waarborgen van de veiligheid van alle gasten wordt er door Sofie ook nagedacht over de komende periode. “We zijn druk bezig om in de zomermaanden van alles te organiseren zoals een pubquiz, bingoavond, een culinaire avond een aantal recreatieve toernooien in combinatie met hapjes. Uiteraard allemaal op gepaste afstand en met een maximum aantal deelnemers. Daarnaast ga ik mij meer richten op fietsers, wandelaars en wil ik plaatsmaken voor borrelavonden. Het mooie terras is niet alleen voor leden, maar ook voor niet leden! Iedereen is welkom!”.