KNLTB coach

Enquête onder ruim 1.700 tennisleraren levert KNLTB schat aan informatie op

Tennisleraren hebben een essentiële positie in het Nederlands tennislandschap. Als zij hun werk optimaal kunnen doen, komt dat de tennissport in het algemeen in veel opzichten ten goede. En dus verdienen ze intensieve hulp en ondersteuning. Niet voor niks deed Technisch en Commercieel Directeur Jacco Eltingh de afgelopen 14 maanden uitvoerig onderzoek naar de arbeidspositie van tennislaren, resulterend in een heuse eindscriptie en twaalf concrete punten voor de KNLTB. Een nieuwe stap in dit lopende proces is een grote enquête onder Nederlandse tennisleraren om erachter te komen wat op talloze punten nu eigenlijk hun eigen ideeën en meningen zijn. De resultaten zijn inmiddels binnen. “Dit is echt uniek”, aldus Eltingh. “Het zijn tachtig vragen en van de gelicenseerde tennisleraren reageerde maar liefst 77 procent! De reacties op bijna elke vraag bieden voor ons aanleiding om nog concreter tot acties te komen.”

Als de beroepsgroep van tennisleraren zo belangrijk is, moet de arbeidspositie ook solide zijn en de arbeidsvoorwaarden passen bij de rol van echte professionals. Dat is, heel beknopt, het standpunt van de KNLTB en zeker dat van Jacco Eltingh. En dus moet de tennisbond zich daar hard voor maken. Eltingh heeft het zo ongeveer tot zijn missie gemaakt om voor tennisleraren een positie te creëren die hen in staat stelt hun werk zo goed mogelijk te doen. “Of het nu gaat om een tennisleraar in dienst of een ZZP-er, ze moeten de ondersteuning krijgen om hun vak zo goed mogelijk uit te oefenen. En dan is dit onderzoek van onschatbare waarde. Alle data die wij hiermee verzameld hebben, biedt ook veel mogelijkheden om inzichtelijk te maken welk effect de coronacrisis op de beroepsgroep heeft. Overigens bood deze crisis veel tennisleraren ook de tijd om deel te nemen aan de enquête, het zal zeker een rol hebben gespeeld bij het hoge aantal respondenten.”

‘We doen al heel veel’

Onderzoek en analyse zijn noodzakelijk als je het versterken en borgen van de arbeidspositie van tennisleraren zo fundamenteel wil aanpakken als Eltingh voor ogen heeft. “Maar het is ook weer een onderdeel van een groter geheel, een al lopend proces. Want we deden en doen al heel veel. Waar we zaken praktisch kunnen aanpakken voor de tennisleraren, laten we dat natuurlijk niet na. Zo hebben we eerder in mei een tweede, verbeterde versie van de KNLTB Leraren App gelanceerd, kijken we heel concreet naar hoe veel meer tennisleraren een goede pensioenregeling kan worden geboden en hebben we nauw contact gehad met de belastingdienst over het BTW-tarief op tennisles. Het pensioen is een heel belangrijk thema voor tennisleraren, dat blijkt ook weer uit dit onderzoek.”

Arbeidsvoorwaarden waar leraren behoefte aan hebben:

Ook de scriptie van Eltingh in het najaar van 2019 bood al veel aanleiding om concreet voor tennisleraren aan de slag te gaan, niet voor niks werden destijds de twaalf actiepunten geformuleerd. “Of die uitgangspunten beïnvloed gaan worden door alle extra informatie die we hebben verkregen via deze enquête, moet blijken. De komende tijd zullen we op basis van deze data veel informatie met de tennisleraren gaan delen, want we willen dit ook zo transparant mogelijk doen.”

‘Met elk enquêteresultaat kunnen wij aan de slag’

Eltingh kan haast niet wachten om verder aan de slag te gaan met de schat aan informatie die de enquête heeft opgeleverd. “Het mooie is ook dat eigenlijk elke vraag uit het onderzoek een mogelijkheid biedt om in actie komen. Uit een van de grafieken kun je bijvoorbeeld afleiden dat maar liefst 70 procent van de tennisleraren 10 jaar of meer ervaring heeft. Dan weet je ook dat je aandacht moet besteden aan de aanwas van nieuwe, jonge leraren. Zij moeten voldoende perspectief zien om met dit vak te beginnen. En kijk ik naar de cijfers omtrent het gemiddeld aantal lesuren per week in de zomer en de winter en het percentage leraren dat in de winter alleen buiten les geeft, dan weet ik dat meer overdekte banen waardevol kunnen zijn. Zo biedt eigenlijk elk resultaat uit dit document aanleiding om aan het werk te gaan en tennisleraren verder te helpen. Én bijna elk resultaat vraagt een integrale aanpak, biedt aanleiding om met meerdere afdelingen binnen de KNLTB en externe partners te overleggen en aan de slag te gaan. Dat is wat mij betreft ook de aanpak om tennisleraren zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Zoals gezegd is transparantie een groot goed voor Eltingh, dus zal de komende tijd heel regelmatig worden bericht over deze data en het beleid dat daar opvolgt. Benieuwd naar alle onderzoeksresultaten? Bekijk ze hier.