Typen laptop Computer

Voorkom ongewenst gedrag, volg de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon

Seksuele intimidatie en/of ander ongewenst gedrag is geen nieuw begrip meer in Nederland. Ook binnen de sport komt het voor. Al snel denken we hierbij aan jonge sporters die slachtoffer zijn geworden van volwassen begeleiders. Maar het komt ook voor tussen sporters onderling, of tussen begeleiders.

Om grensoverschrijdend gedrag op de vereniging zo veel mogelijk te voorkomen en te bestrijden, vervult de Vertrouwenscontactpersoon (VCP) een belangrijke rol. Dat is ook zo binnen Fair Play, het programma van de KNLTB ter behoud van sportiviteit, veiligheid en respect in de tennis- en padelsport. De vertrouwenscontactpersoon is een centraal aanspreekpunt op de club waar alle leden terecht kunnen met vragen of voor advies over een ongewenste situatie op de club.

 

Dubbele taak

De vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen en stimuleren verenigingen of bonden om preventieve maatregelen te nemen. Zij fungeren als eerste opvang voor leden met een klacht. Een vertrouwenscontactpersoon heeft dus een dubbele taak: de weg wijzen wanneer er vragen zijn én meedenken over preventie. Het is dus ook van belang dat voldoende mensen tot vertrouwenscontactpersoon worden opgeleid. Er zijn meerdere manieren om als bestuurder van een vereniging de opleiding tot vertrouwenscontactpersoon te volgen. Op deze website van NOC*NSF vind je alle data van de cursus VCP voor de komende maanden.