Smash It Team TV Ouddorp

Oudere jeugd TV Oudorp zorgt dat jongste jeugd met lach naar huis gaat

De jeugdafdeling van TV Oudorp heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt. Op dit moment telt de vereniging 150 jeugdleden (op een totaal van 680 leden). In het jeugdbeleid is het vaker laten terugkomen van spelers tot 12 jaar op de Alkmaarse vereniging een belangrijk speerpunt. Dit sluit ook volledig aan op de visie van de KNLTB op jeugdtennis. Het Smash-It team, onder leiding van Anna Wijnker (18), zorgt daarbij met oudere jeugdleden voor allerlei activiteiten en vooral een gezellige sfeer op het tennispark. Wijnker merkt dat iedereen in het team leert van de verantwoordelijkheid die ze krijgen binnen de vereniging. “Het is een win-winsituatie voor de vereniging!”

Wijnker is al sinds haar dertiende lid van het Smash-it team. Binnen de vereniging is het al langer een begrip, vertelt ze. “Ik ben niet vanaf het begin betrokken geweest bij het team. Het was een groepje vrienden die een gat in de markt zagen, want hoe leuk is het om een groep oudere jeugd voor een groep jongere jeugd te zetten die op een ongedwongen manier een leidende rol kunnen aannemen?”

Het Smash-it Team bestaat uit negen leden, waarbij de helft rond de leeftijd 13 jaar zit en de andere helft rond de 18 jaar. Zij geven geen trainingen, maar organiseren voor de jongste jeugd allerlei activiteiten. Zo kan de jeugd onder begeleiding van het Smash-it team op vrijdag vrij tennissen. “Wij zijn ook bij toernooien aanwezig om met de kinderen activiteiten te doen. Het gaat dan niet alleen om het tennis maar we doen ook een spelletje en een warming-up. Met die kleine dingen buiten het tennis om zorgen we dat de kinderen met een lach naar huis gaan.”

Verantwoordelijkheid

Ondertussen ziet Wijnker dat het team steeds weer nieuwe aanwas krijgt. “Dat is heel leuk om te zien, omdat zij ook al zo vaak op de vereniging zijn. Het is natuurlijk best een grote verantwoordelijkheid, maar omdat het een leuke groep is merk je dat iedereen er heel veel van leert. Dat vind ik zelf ook een belangrijk onderdeel. Zonder dat je het door hebt zorg je eigenlijk best voor een succes op de club.”

Dat succes is in ieder geval ook te zien in het groeiend aantal jeugdleden bij de club. Wijnker ziet ook dat steeds vaker vriendjes en vriendinnetjes worden meegenomen die daarna ook lid worden. “Je ziet de jeugd steeds vaker op en rond het park rondlopen. Ze spelen dan met elkaar als ouders moeten tennissen. Het is eigenlijk een soort speeltuin bij ons omdat het altijd gezellig is. Je hoort ze ook vaak aan elkaar vragen: ‘wanneer ben je er weer?’ Doordat wij veel evenementjes organiseren met een springkussen of een uitje naar een speelpark zorgen we ervoor dat alle kinderen het leuk vinden om met een gezellige groep op de tennisclub te zijn. De groep wordt daardoor ook steeds groter.”

Meer verbonden met de club

Door de taken en de verantwoordelijkheid die zij heeft gekregen, voelt Wijnker zich ook meer verbonden met de club. Dat zorgt ook weer voor vernieuwing binnen de club als het gaat om vrijwilligersfuncties. “Als je klaar bent met Smash-it dan ga je bijna automatisch door naar een andere commissie omdat je al zo verbonden bent met de club. Dat zorgt dus ook voor een doorstroming en dat is voor de club ook goed. Je leert daar extreem veel van. Het is dus al met al een win-winsituatie voor de club.” Die doorstroming gaat vrijwel natuurlijk, want kinderen kijken al vroeg uit naar een plekje in het Smash-it team. “Tienjarigen vragen al wanneer zij in het Smash-it team mogen en of ze daar voor moeten solliciteren. Ze zijn er allemaal mee bezig hoe ze daar kunnen komen.”

Enthousiasme

Het Smash-it team krijgt vanuit de jeugdcommissie en het bestuur van TV Oudorp veel vrijheid om plannen uit te voeren, geeft Wijnker aan. “Als we een plan hebben dan zien ze het meer als een leuke uitdaging dan dat we worden tegengehouden. Ze vertrouwen ons daarin.” Dat is volgens haar ook een belangrijke voorwaarde om met een soortgelijk initiatief aan de slag te gaan. Andere verenigingen zou ze vooral adviseren om te zorgen voor een actieve enthousiaste groep oudere jeugd. “Als je bij een leuk jeugdplan een enthousiast team ontwikkelt dan is het eigenlijk gegarandeerd dat je zo’n succes krijgt. Het kost in het begin even wat tijd en energie, maar dat krijg je dubbel en dwars terug. Je merkt dat ook aan de positieve reacties van de kinderen zelf en de ouders als je op het park komt. Wij hopen hiermee ook andere verenigingen te inspireren!”