Meisje backhand concentratie

TV de Gouw werft veel nieuwe jeugdleden met proeflessen

Al jarenlang organiseert TV de Gouw in het voorjaar én in het najaar bij vier of vijf scholen proeflessen. Leraren van de tennisvereniging gaan langs bij gymlessen en bieden tennis aan volgens het Menzis Tenniskids@school-principe. Ieder voor- en najaar worden daardoor ruim 20 kinderen lid van de vereniging. Door de coronacrisis waren de scholen dicht en dus moest TV de Gouw het dit jaar anders aanpakken, maar met succes: 135 kinderen meldden zich aan voor de speciaal georganiseerde proeflessen en 50 van hen schreven zich al in als lid.

Na overleg met de tennisleraren heeft TV de Gouw een brief opgesteld waarin stond dat kinderen vier gratis proeflessen bij de tennisvereniging mochten volgen. De kinderen konden van maandag tot en met zondag op veertien verschillende momenten meedoen. “Die brief hebben we naar scholen uit de buurt, vrienden, kennissen en in de appgroep met de ouders gestuurd”, legt Marcel Bosse uit. Hij is als vrijwilliger actief bij de tennisvereniging uit Zaandam. “Met onze proeflessen speelden we in op de sportloze periode die net was ontstaan. Op dit moment hebben we 135 aanmeldingen. Broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, ze stroomden binnen.”

Vijftig nieuwe leden

“Het was een grote puzzel, maar we hebben alle kinderen op hun voorkeursmoment kunnen plaatsen”, vervolgt Bosse. “Inmiddels hebben ze hun vierde en laatste proefles gehad. Zeker door de coronacrisis zagen de scholen het belang in van onze proeflessen, dus zij stuurden onze oproep door naar ouders van de kinderen. Vervolgens is het voor de tennisleraren geen kwestie van een tennislesje draaien en de kinderen weer naar huis sturen, ze moeten juist dat contact met de nieuwe kinderen en ouders opzoeken. Daarna kunnen de kinderen voor een vast bedrag tot het einde van het jaar lid worden. Om het laagdrempelig te houden, krijgen ze ook een leenracketje en gebeurt het inschrijven digitaal. En nu gaan we al richting de 50 nieuwe jeugdleden.”

Een aantal tussenstappen

TV de Gouw heeft een ideaal traject achter de rug: eerst de scholen benaderen, vervolgens de proeflessen geven en tot slot een lidmaatschap aanbieden. “Door de proeflessen hebben ze de leraar al vier keer gezien, dus daar hebben ze een band mee opgebouwd. Ze zijn ook al vier keer op de club geweest, waardoor het al vertrouwd voelt. Daarnaast hebben ze al vier keer met dezelfde kinderen getennist, dus ze hebben al vriendjes gemaakt. Je kunt die kinderen niet na de eerste kennismaking een brief geven en zeggen dat ze lid moeten worden. Er zijn een aantal tussenstappen nodig.”

‘Ze moeten plezier hebben’


“Tegenwoordig komt de jeugd niet zomaar aanwaaien op een tennisvereniging”, besluit Bosse. “Probeer dus minstens één of misschien wel twee keer per jaar proeflessen te organiseren. Verder proberen wij nu duidelijk te maken dat kinderen niet op tennisles zitten, maar op tennis. Wij zien graag dat kinderen meedoen aan laagdrempelige toernooitjes, competities en leuke activiteiten, en niet slechts één keer week even komen trainen. Kinderen vinden het leuk om in wedstrijdvorm te spelen en daar draait het uiteindelijk om. Ze moeten plezier hebben in tennis en het bewegen en ze moeten nieuwe vriendjes kunnen maken. Dat is het belangrijkste.”

Zelf aan de slag met proeflessen? Lees meer over dé succesfactoren!