20200701 104303

Bij Luctor et Emergo heeft OldStars tennis een prominente plek gekregen

Het is de eerste woensdag in juli nog maar de vraag of er getennist kan worden vanwege de regen. Maar tevreden constateert tennislerares Annemiek van Zuilekom dat iedereen er die ochtend is. Het is voor het eerst sinds maanden dat het groepje oudere tennissers weer bij elkaar komt op het complex van de Almelose tennisvereniging Luctor et Emergo. De banen liggen prachtig zo tegen de bosrand aan. De regen laat zich af en toe horen en zien, maar eerst is er tijd voor koffie en een praatje. “OldStars tennis is heel erg gericht op sfeer en het sociale aspect is van groot belang. Voor ouderen is het echt een uitlaadklep.”

Eén van die deelnemers is Hein Kuiphuis uit Almelo. Hij is 85 jaar en voetbalde altijd bij MVV’29 in het nabijgelegen Mariaparochie. “Dat heb ik gedaan tot mijn 45ste. Toen ben ik gestopt, want ik vond mezelf te oud. Daarna ben ik gaan tennissen, daar ben ik mee opgehouden toen ik tachtig jaar werd. Ik vond het wel goed zo. Op het moment dat ze hier met OldStars tennis gestart zijn, ben ik weer begonnen. Dat kwam eigenlijk door mijn dochter.”

Van Zuilekom heet iedereen van harte welkom. Er zijn zeven ouderen aanwezig. Twee leden zitten nog op de camping. Er zijn ook twee nieuwelingen, die weleens willen weten of OldStars tennis wat voor ze is. “Ik zeg altijd maar zo, je moet er aan toe zijn. In het begin werd er best wel een beetje gek tegen OldStars tennis aangekeken. Er werd zelfs een beetje lacherig overgedaan. Twee keer stuiteren en ineens met een groene bal spelen, terwijl je je hele tennisleven dat met een gele bal hebt gedaan.”

“Voor mij als tennisleraar betekent OldStars een hele andere manier van lesgeven. Een vast onderdeel is het bewegingsprogramma. Na het koffiedrinken beginnen we met gymnastiek. Dat is standaard bij OldStars tennis. De ene keer bewegen we met bal, een andere keer gebruiken we een frisbee. Er wordt gebruik gemaakt van het Athletic Skills Model (ASM) van beweegstrateeg René Wormhoudt.
“Irma Boerkamp is fysiotherapeut en zij helpt mij daarbij. Zij heeft veel kennis over het bewegen door ouderen in relatie tot fysieke ongemakken en eventuele blessures.  Daar ben ik heel erg blij mee. We zijn aan het bekijken of we daarmee door kunnen gaan, want het moet allemaal wel betaald worden. Eigenlijk hebben we de deelnemers tot nu toe behoorlijk verwend.”

Samen met enthousiasteling en clublid Chantal Schraa begon ze eind vorig jaar met het voorbereiden voor OldStars Tennis bij Luctor et Emergo. Van Zuilekom was al wat jaren coördinator van het project Clubfit 45 plus (5 proeflessen voor 25 euro en als de proefleden daarna besluiten om lid te worden, nog eens 10 lessen voor 70 euro) bij de tennisvereniging. Begin 2019 werd Van Zuilekom benaderd door de KNLTB om die ervaringen in te brengen in een brainstormbijeenkomst over OldStars tennis.
“Bij Luctor houden we ervan bij nieuwe projecten vooraan te staan. We wilden daarnaast ook ervaring opdoen met OldStars en onze eigen leden en nieuwe leden er kennis mee laten maken. Bovendien sloot het goed aan als vervolg op ons 45 plus project.”

“In november begonnen we met de voorbereidingen en konden ouderen zich aanmelden. Maar er was weinig interesse. Sterker nog, we kregen helemaal geen aanmeldingen. Vervolgens kwam er een pagina in het Almelo’s Weekblad en toen begon het een beetje te lopen. Het Ouderenfonds heeft ons ook geweldig ondersteund. Zij dachten mee en gaven goede tips. Ook hebben ze een projectplan geschreven en het Ouderenfonds heeft een grote rol gespeeld bij de werving van deelnemers.”
“Verder kreeg ik als trainer gratis trainingsmaterialen in bruikleen, zoals rackets en ballen. Daarnaast heeft het Sportbedrijf Almelo ons geholpen en het helpt als je ambassadeurs hebt. Zo hebben we Johan, die woont hier om de hoek. Hij is elke dag wel op het complex te vinden en kent iedereen. Hij is nu ook deelnemer aan OldStars tennis.”

Op 8 januari begon Luctor met de eerste les OldStars tennis. Toen nog in de hal. “Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. De les kan altijd doorgaan, maar we hadden maar één baan beschikbaar en daar kun je maximaal zes deelnemers op kwijt. Bovendien is het huren van een hal op termijn onbetaalbaar. Op de woensdagochtend hebben we hier op het complex twee, drie banen beschikbaar. Het liefst zou ik zou willen doorgroeien naar een groep van minimaal twaalf personen. Dan zou je binnen twee banen nodig hebben, op ons tenniscomplex hebben we meer ruimte. We trainen in principe van maart tot oktober buiten en als het allemaal kan van november tot februari binnen.”
Schraa: “Het was best moeilijk om te beginnen. Sommige deelnemers hadden heel lang of nog nooit getennist. Een aantal ouderen is bang om te vallen. Daar gaat even wat tijd overheen. Nu hebben de deelnemers meer vertrouwen en zijn minder angstig. Je ziet een hele verandering.”
“Je moet er aan toe zijn is mijn ervaring en je moet het als oudere echt eerst zelf ervaren”, vult Van Zuilekom nog aan.

Iemand die dat al vanaf het begin doet is Hein Kuiphuis, de oudste deelnemer. Als het kan is hij er iedere woensdagochtend bij. Het bevalt hem prima. En dat is te zien. Het regent weliswaar wat, maar voor de foto wil hij wel even een balletje slaan met de tennisleraar. Verder wordt er vanwege de weersomstandigheden niet getennist. “Ik verheug mij er elke week op, al hoeft dat bewegingsprogramma van mij eigenlijk helemaal niet. Het liefst wil ik meteen de baan op om te tennissen en… ik loop nog op iedere bal.”

Speciaal lidmaatschap

Luctor et Emergo is één van de vier Almelose tennisverenigingen, maar biedt als enige OldStars tennis aan. De vereniging kent sinds deze zomer zelfs een apart lidmaatschap. Ouderen kunnen tegen een aangepast tarief OldStarslid worden en onbeperkt vrij spelen op doordeweekse dagen van 8.00 tot 17.00 uur. “Die wens kwam ook vanuit de groep zelf. Dat betekent niet in de weekenden en in de avonduren, geen competitiemogelijkheid, maar ook geen vrijwilligersverplichtingen zoals en bardienst. Overigens zie je wel dat OldStars ouderen elke week het nodige onderhoud plegen aan het tennispark. Ook vanwege dat sociale aspect.”
“Wat we willen binnen onze vereniging is ‘een leven lang tennis bij Luctor’.  Een soort curve, maar wel een doorgaande lijn. Je start bij de jeugd met aangepaste ballen en speelveld en betaalt een gereduceerd lidmaatschap. Uiteindelijk eindig je ook op die manier. OldStars tennis past daar prima in.”

Starten in de hal 

Luctor et Emergo begon begin dit jaar in de hal met OldStars tennis. Tennislerares Annemiek van Zuilekom zei het al, daar zitten voor- en nadelen aan. “Je moet kijken of je OldStars tennis rendabel kan maken. Voor de deelnemers, de tennisleraar en dat geldt ook voor de huur van de hal. OldStars tennis heeft een open karakter. We zijn de enige tennisvereniging in Almelo die dit concept aanbiedt. Andere verenigingen wachten nog even af en kijken hoe wij het doen. In de hal kun je geen zeven deelnemers, een fysiotherapeut en een tennistrainer op één baan kwijt. Die ruimte hebben we bij Luctor buiten wel. Zes is maximaal, maar ga je naar twee banen, dan komt er weer extra baanhuur bij en zal de groep dus ook bijna moeten verdubbelen. Mijn tip is trek gezamenlijk op en verken eerst de mogelijkheden, voordat je OldStars tennis ook in de hal aanbiedt.”