Dames Dubbel

KNLTB Voorjaarscompetitie en Tenniskids competitie voorlopig uitgesteld tot begin mei

De verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus hebben gevolgen voor de KNLTB Voorjaarscompetitie en de Tenniskids competitie. Voor meer dan 200.000 tennissers is de competitie hét hoogtepunt van het tennisseizoen. We proberen er dan ook alles aan te doen om de competitie door te laten gaan, voor zover de situatie het toelaat. Uiteraard staat de gezondheid van onze leden voorop. De afgelopen dagen heeft de KNLTB daarom alle mogelijke scenario's en bijbehorende consequenties in kaart gebracht en een besluit genomen over de verdere uitvoering van de competitie. De start van de KNLTB Voorjaarscompetitie en de Tenniskids competitie wordt voorlopig uitgesteld naar begin mei. De Triple Double padelcompetitie komt in zijn geheel te vervallen. 

Op dit moment ligt het verenigingsleven stil tot en met 6 april en kunnen we nog niet voorzien tot wanneer de maatregelen omtrent het coronavirus aanhouden. Het voorlopig opschuiven van de startdatum van de competities naar begin mei is daarom het best mogelijke scenario. Op deze manier kunnen we voor de zomervakantie een volledige competitie afspelen en wordt verenigingen en spelers voldoende ruimte geboden om zich voor te kunnen bereiden.

Uiterlijk 1 mei neemt de KNLTB het besluit of de nieuwe startdatum en planning haalbaar is of dat nieuwe aanpassingen nodig zijn. Dit is afhankelijk van de situatie en dan geldende maatregelen met betrekking tot het coronavirus. We houden ons hierbij aan de adviezen vanuit het RIVM en NOC*NSF.

Wat kun jij doen als VCL of Functionaris Tenniskids?

Als Verenigingscompetitieleider of functionaris Tenniskids hoef je op dit moment nog geen acties te ondernemen op MijnKNLTB. We adviseren je wel om dit bericht via de communicatiekanalen van je verenigingen te delen. Vandaag informeren wij ook alle leden over het uitstellen van de start van de competitie. Zodra de nieuwe startdatum definitief is zullen we je hierover informeren.

Hieronder lees je wat het opschuiven van de startdatum concreet betekent voor de voorlopige planning van de KNLTB Voorjaarscompetitie en de Tenniskids competitie:

KNLTB Voorjaarscompetitie

De KNLTB Voorjaarscompetitie voor senioren en junioren start met de eerste speeldagen in het weekend van 9 en 10 mei. Concreet houdt dit in dat speelronde 1, 2, 3 en 4 worden uitgesteld en worden gespeeld na speelronde 5, 6 en 7. Er wordt dus gespeeld in zeven opeenvolgende weken. Zodra vanuit het RIVM en NOC*NSF groen licht wordt gegeven voor het hervatten van de wedstrijden, informeren wij je hierover en passen wij de speeldata zo snel mogelijk aan op MijnKNLTB.

Tenniskids competitie

Voor de Rode en Oranje competitie geldt dat de teams starten op zondag 17 mei. Teams beginnen op deze datum, zoals gepland, aan de tweede periode met speelronde 1, 2, 3 en 4. Daarna spelen zij nog speelronde 2 en 3 van de eerste periode. De andere twee speeldagen komen te vervallen. De kinderen die meedoen aan de Groene competitie beginnen op zondag 10 mei aan hun competitie. Zij starten met speelronde 4, 5, 6 en 7 en spelen daarna speelronde 1, 2 en 3.

Triple Double competitie

De verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus hebben ook gevolgen voor de Triple Double padelcompetitie. Helaas hebben we de beslissing moeten maken om deze competitie in zijn geheel te laten vervallen. 

De speeldata van de Voorjaarscompetitie Padel in mei en juni blijven voorlopig nog ongewijzigd. Het uitstellen van de tenniscompetitie betekent wel dat sommige speeldagen hiervan mogelijk overlappen met de padelcompetitie. Daarom geven we spelers in de Voorjaarscompetitie Padel de vrijheid om in onderling overleg met de tegenstander en de eigen vereniging een geschikt speelmoment te vinden indien nodig.

Waarom deze keuze?

Meer dan 200.000 competitiespelers, jong en oud, verdeeld over 32.000 teams beschouwen de Voorjaarscompetitie als hét hoogtepunt van het tennisseizoen. Daarnaast is de competitie voor verenigingen een belangrijke bron van inkomsten. Het uitgangspunt was daarom altijd om de Voorjaarscompetitie door te laten gaan. Om te komen tot een nieuwe speelschema voor de KNLTB Voorjaarscompetitie zijn de afgelopen dagen meerdere scenario's uitgewerkt en geanalyseerd.

Het opnieuw indelen van de competitie of het maken van kleinere poules om minder wedstrijden te spelen is op korte termijn geen optie. De beslissing om een aantal speelrondes uit te stellen is daarom het best mogelijke scenario. Op deze manier kan de volledige competitie voor de zomervakantie worden afgerond en hebben spelers en verenigingen nog tijd om zich goed te kunnen voorbereiden. Indien de komende weken blijkt dat dit scenario niet haalbaar is, gaan we opnieuw om de opties bekijken.

Wat betekent dit voor toernooien?

De maatregelen hebben ook gevolgen voor de door de KNLTB goedgekeurde toernooien. Alle toernooien tot en met 6 april zijn geannuleerd.  De toernooileiders van deze toernooien zijn daar inmiddels al van op de hoogte gebracht.

Daarnaast heeft het verschuiven van de Voorjaarscompetitie effect op de toernooien. Mocht het mogelijk zijn om in mei te starten met de Voorjaarscompetitie dan kan dit consequenties hebben voor de toernooien die in mei en juni georganiseerd worden. Sommige speeldagen kunnen dan samenvallen met een toernooi op de vereniging. Dit kan gevolgen hebben voor de baancapaciteit. Het is op het moment nog onbekend voor hoe lang de maatregelen stand zullen houden. Om deze reden wordt er nu nog geen actie ondernomen voor de toernooien die op de kalender staan in de maanden mei en juni. Zodra de KNLTB hier een besluit over heeft genomen zullen we toernooileiders hierover informeren.

Meestgestelde vragen

We beseffen ons dat het uitstellen van de Voorjaarscompetitie gevolgen kan hebben voor toernooien en/of andere activiteiten op jouw vereniging en dat deze beslissing vragen oproept. Klik hier voor de meestgestelde vragen en antwoorden én aanvullende informatie over de Voorjaarscompetitie en toernooien.