KNLTB Vlag wapperen wind

Minimale voorbereiding en maximaal bereik met Game, Set, Match-dag

Veel tennisverenigingen staan voor de uitdaging om hun jeugdige leden actief te houden bij de vereniging. In dat opzicht is het belangrijk voldoende aantrekkelijke activiteiten te kunnen bieden waar jeugdleden graag voor naar de club komen en die zo de binding van de leden met de vereniging versterken. Dat was ook de overtuiging van T.C. Uitgeest, waar Perry Meijer al ruim twintig jaar lang trainingen verzorgt. “Als club en als trainer ben je aangewezen op activiteiten om kinderen naar de club te krijgen, want daar wordt veel gehoor aan gegeven. Maar dan nog bereik je niet iedereen.” En dus kwam de vereniging met een even vernieuwend als effectief idee.

PSV-voorzitter Toon Gerbrands inspireerde Perry. “Hij gaf een lezing aan ouders”, vertelt hij, “waarin hij hen vroeg naar de top vijf favoriete games van kinderen. Niemand wist het antwoord. Toen stelde hij aan de ouders de vraag of zij wel geïnteresseerd waren in hun kinderen.” Perry besefte dat Gerbrands gelijk had. “Het draait om de wensen en de behoeften van de kinderen. Onder hen zijn games tegenwoordig gewoon ontzettend populair, dat kun je als tennisvereniging gebruiken om kinderen naar de club te halen. Daarom hebben we een Game, Set, Match-dag georganiseerd.” 

“Op het einde bleven de kinderen zelfs gewoon op de tennisbaan staan!”

Het idee achter de naamgeving is dat Game slaat op het gamen van de kinderen, de Set op het tennissen en voeg je dat samen, dan heb je een Match. “Wat we hebben gedaan, is eigenlijk heel simpel”, beschrijft Perry. “We hebben tegen de kinderen gezegd dat ze hun telefoon, hun tablet of een andere spelcomputer mee mochten nemen naar de club. Dat bleek een succes, want het was ontzettend druk. Ook kinderen die normaal niet naar activiteiten van de tennisvereniging komen, waren er nu ineens wel.” Vervolgens werden de aanwezige kinderen in twee groepen verdeeld, waarna ze de helft van de tijd mochten gamen en de helft van de tijd gingen tennissen. “Als de ene groep had gegamed en de andere groep lekker buiten had getennist, draaiden we de rollen om. Op het einde bleven de kinderen uit zichzelf op de baan staan, iedereen had onwijs veel plezier!””

Voor aanvang van de Game, Set, Match-dag waren sommige ouders nog wel wat sceptisch over het initiatief. “Ze vroegen zich in eerste instantie af waarom dat nou moest, met dat gamen”, legt Perry uit. “Maar toen ze de kinderen eenmaal lekker bezig zagen op de tennisbaan, stonden ze toch wel achter het idee. De kinderen waren immers ruim een uur aan het sporten. Ze waren helemáál overtuigd toen ze zagen dat de kinderen na afloop nog lekker op de baan bleven staan.”

Makkelijk te organiseren

In de huidige vorm is het initiatief vooral waardevol voor ledenbehoud. “Maar in de toekomst willen we het nog wel gaan uitbreiden naar een vorm waarbij de kinderen ook een vriendje of vriendinnetje van buitenaf mee mogen nemen. Ook kunnen we er op een gegeven moment voor kiezen om de tijdsindeling van de dag wat aan te passen, bijvoorbeeld door de tennistijd wat te vergroten en de gametijd wat te verminderen. Daar zijn we vrij in.”

Daarnaast spoort Perry andere verenigingen nog aan om iets vergelijkbaars te organiseren. “Op zaterdagmiddag krijgen wij met de Game, Set, Match-dag ons clubhuis vol en dat zou bij andere clubs ook gewoon moeten lukken. Qua organisatie is het ook niet te groot. Kinderen nemen zelf games mee en bij het tennissen hebben alleen de jongere kinderen een vorm van begeleiding nodig. De oudere kinderen redden zichzelf eigenlijk wel met het spelen van wedstrijdjes. De voorbereidingstijd is dus minimaal en het bereik heel groot!”