Alcohol

Gratis e-learning nieuw hulpmiddel bij verantwoord alcoholbeleid op de vereniging

Overmatig alcoholgebruik onder jongeren is doorlopend een heet hangijzer in de sport. Ook de KNLTB onderkent het grote belang van een goed alcoholbeleid op het tennispark. De vereniging is nu eenmaal bij uitstek een plek waar veel jongeren samenkomen en waar niet elke vrijwilliger evenveel kennis heeft van de regels omtrent het schenken van alcohol. Vanaf nu is de sport echter wel weer een hulpmiddel rijker om die kennis op niveau te krijgen. Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis introduceerde onlangs hoogstpersoonlijk de gratis e-learning ‘Voor Elkaar | Sport’

De E-learning is een concreet voortvloeisel van de afspraken opgesteld in het Nationaal Preventieakkoord. De E-learning is speciaal ontwikkeld voor vrijwilligers in sportkantines. Het helpt het barpersoneel bijvoorbeeld om beter om te gaan met de naleving van de leeftijdsgrens en het niet schenken aan dronken personen. Vooral naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar is tot op heden een uitdaging gebleken op veel verenigingen.

Toets en certificaat

In drie modules afgesloten met een toets, leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Bij een succesvolle toets wordt een certificaat verstrekt zoals al behaald kon worden met de Instructie Verantwoord Alcohol schenken. Achter de bar in de sportkantine moet altijd minstens één persoon in het bezit zijn van dit certificaat of het diploma Sociale Hygiëne.

De KNLTB steunt het Nationaal Preventieakkoord van harte en wil graag zijn steentje bijdragen aan de sportvereniging als gezonde en verantwoorde plek. Niet voor niks heeft de tennisbond zich ook publiekelijk geschaard achter de Rookvrije Generatie en Team:Fit, dat streeft naar gezondere voeding in sportkantines. Hier op Centrecourt.nl kun je ook meer informatie vinden over een verantwoord alcoholbeleid op de tennisvereniging en gezonde tennisverenigingen. Ben je op zoek naar meer informatie of heb je vragen? Neem dan vooral contact op met de accountmanager in jouw regio.